Werkstuk over Paraguay

Paraguay is een staat in Zuid-Amerika. Het land is 10 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ongeveer 8 miljoen inwoners. Het land dankt zijn naam aan een rivier, die dezelfde naam heeft. Paraguay is een geheel door land omgeven land, dus het heeft geen kust.

De Spaanse veroveraars stichtten de stad Asuncion in 1537. Van daaruit verkenden ze grote delen van het land. Onafhankelijk , dwz een eigen staat, werd Paraguay niet bijna driehonderd jaar later, in 1811. Sindsdien is Asuncion de hoofdstad geweest. Er wonen bijna de meeste Paraguayanen vandaag.

Veel inwoners hebben zowel Spaanse als Indiase voorouders. De officiële talen van het land zijn Spaans en Guarani. De laatste is een Indiase taal.

Op het Ovecha Ragué-festival in Paraguay is het een van de belangrijkste volksfeesten in het land. Mensen tonen ambachten, cultuur, cowboytrucs, spelletjes en eten en drinken in het land.

De Rio Paraguay stroomt van noord naar zuid door het land en snijdt het in twee delen. Het westelijke deel is iets groter. In het westen aan de voet van de Andes ligt het land iets hoger dan in het oosten aan de rivier. Er zijn daar grote wetlands. Er is nauwelijks drinkwater in dit gebied omdat het grondwater erg zout is . Er wonen hier weinig mensen, slechts ongeveer dertigste inwoner van het land.

Het westelijke deel ligt in de tropen. Hij is heet en vrij droog. Er zijn struiken en bomen die in de winter hun bladeren verliezen. Vooral de quebrachoboom. Uit zijn schors kun je een medicijn produceren voor de ziekte malaria. Er zijn veel weilanden en bouwland hier. In het westen zijn er doornstruiken en savannes.

Het oostelijke deel van Paraguay is deels moerassig, deels erg vruchtbaar. Hier wordt ook de hoogste berg van het land, de Cerro Peró, uitgesproken: Tscherro Pero. Hij is 842 meter hoog. De meeste mensen wonen in dit deel van het land. Hier ligt de hoofdstad Asunción.

Het oostelijke deel ligt in de subtropen . Hier valt veel regen , zodat de planten dicht bij elkaar groeien. Veel bomen verliezen niet alle bladeren. Zo ziet het landschap er altijd groen uit. Soja, cassave , katoen , suikerriet en verschillende granen bloeien in de velde .

Twee op de vijf mensen werken in de landbouw. Maar ze werken niet op hun eigen land, maar het is van de landeigenaren. Veel bos is gekapt, zelfs in nationale parken. Er is nauwelijks mijnbouw , hoewel er olie- , ijzererts- en zoutafzettingen in de aarde zijn.

Iets meer dan een op de vijf werken in de industrie. Producten uit de landbouw en uit het bos worden verwerkt. Bovendien worden olie, snoep en vruchtensappen geproduceerd. Er zijn ook textiel- en glasfabrieken , evenals een cement- en staalfabriek .

Het land verdient veel geld met waterkracht. Twee grote energiecentrales voorzien het land van elektriciteit en verkopen ook elektriciteit in het buitenland. Het inkomen is echter zeer eenzijdig onder de bevolking. Meer dan elke vijfde inwoner is arm.