Werkstuk:Winterslaap kikkers, padden, egels, water salamander

1.Kikkers&Padden winterslaap.

Kikkers:

Kikkers zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat hun lichaamstemperatuur afhangt van hun temperatuur van hun omgeving. Ze kunnen  hun lichaam zelf niet echt op temperatuur houden, zoals zoogdieren dat kunnen. Als het kouder wordt kunnen ze zich dus moeilijk warm houden en gaan ze trager bewegen. In de herfst jagen ze alleen nog maar midden op de dag, tijdens de warmste uren. Als ook de middaguren te koud worden, zoeken ze een schuilplaats en houden ze een winterslaap. Bruine kikkers doen dat tussen plantenresten of in de modder. Ze ademen bijna niet meer, de zuurstof die ze nodig hebben krijgen ze door de ademhaling door de huid.

Padden:

Als het herfst word graaft de pad zich in de grond. Hij zoekt buiten een zachte plaats in de grond. Nadat hij een plaats gevonden heeft waar de grond zacht is, begint hij met zijn achterpoten in de aarde te woelen en duwt dan zijn achterlichaam naar beneden. Tegelijk schuift hij de aarde aan de zijkanten naar buiten. Hij is zich achterwaarts aan het ingraven. Pas op de diepte van twintig centimeter draait hij zich om en maakt de gang dicht. De pad is aan zijn winterslaap in de winter begonnen en zal pas in de lente tevoorschijn komen. Dan gaat hij naar de vijver om zich voort te planten en dan begint het weer helemaal het zelfde.

 

Winterslaap egels:

Een egel is in de natuur eigenlijk een insecteneter. ’s Winters kan hij geen eten vinden en gaat hij dus in winterslaap. Om de lange koude tijd te overleven moet hij voordat hij in winterslaap gaat veel eten. Al het extra voedsel die hij eet, wordt opgeslagen als vetreserve. Vervolgens zoekt de egel een goeie plek om zijn winterslaap te houden. Het is meestal een bladhoop of een bos takken. Daar maakt hij meestal zijn nest, rolt zich stijf op en gaat in winterslaap. Zo’n winterslaap is veel dieper dan een gewone slaap, zijn lichaamstemperatuur wordt van 38 graden Celsius naar 4 graden Celsius. Zijn hartslag daalt van 100 tot 150 keer per maat naar 20 keer per minuut. Zijn  ademhaling gaat nu nog maar heel langzaam. Als de egel geen energie meer gebruikt kan hij wel een half jaar zonder eten en drinken blijven leven dan zou de egel wel een half jaar lang gaan slapen. Als hij dan wel is wakker word gaat hij wat eten of drinken en dan gaat hij weer verder met slapen. Natuurlijk valt een egel wel af als hij aan het slapen is in het begin val hij wel 4 gram af later 1-2 gram maar.

Water salamander winterslaap:

Watersalamanders zijn koudbloedige dieren net als de meeste reptielen daarom houden ze hun winterslaap. Hun lichaamstemperatuur word zo koud dat ze traag gaan bewegen en dan gaan ze schuilen. In de winter worden hun levenswijze bijna helemaal gestopt. Natuurlijk eten ze zich vol in de zomer om vet te krijgen en die vet is heel belangrijk voor hulp met de winterslaap, als ze honger krijgen gebruiken ze hun vetlagen. Ze kunnen hun energie niet gebruiken om te eten en daarom gebruiken ze het, met het slapen.

 gemaakt door : I.A. (10 jaar)