Werkstuk: yanomami indianen

1.Hoe leven yanomami indianen?

De yanomami indianen leven in grote, ronde gemeenschapshuizen. In sommige kunnen er wel 400 mensen wonen. Het middenstuk wordt gebruikt om feesten of om te spelen. Elk gezin vangt zijn eigen eten op. ’S Nachts worden hangmatten vlak bij het vuur gehangen. Want dan wordt het de hele nacht warm.
De Yanomamis geloven sterk in de gelijkheid van mensen. Taken worden verdeeld tussen vrouwen en mannen. Mannen jagen op wild voor voedsel zoals herten of apen. Ook al kunnen ze maar 10% vlees van het dier eten. Een jager eet nooit het vlees van eigen jacht. Hij zal het verdelen onder vrienden en familie en Krijgt dan van een andere jager vlees voor zichzelf. Vrouwen verzorgen de moestuinen en akkers waar een stuk of zestig verschillende gewassen worden verbouwd, Die 80% van het eten vormen. Zij verzamelen ook noten, schaaldieren en insectenlarven. Wilde honing is zeer kostbaar en de Yanomamis verzamelen Vijftien verschillende soorten. Zoals mannen of vrouwen vissen. Groepen mannen, vrouwen en kinderen stampen Bossen klimplanten fijn die in het water te drijven Worden gelegd. Het vocht verdooft de vissen, die boven komen drijven En in manden worden opgeschept. Alleen al om vissen te vergiftigen gebruiken zij negen Verschillende soorten klimplanten.

Yanomamis gebruiken 500 plantensoorten als Voedsel, als medicijnen of om huizen mee te bouwen en andere dingen van te maken.

Zij voorzien deels in hun onderhoud door te jagen, te verzamelen en te vissen, maar zij verbouwen daarnaast ook gewassen in grote tuinen, die in de bossen zijn aangelegd.

Omdat de grond in de amazone niet erg vruchtbaar is, wordt om de twee a drie jaar een nieuwe tuin aangelegd

2. De yanomami.

De yanomami stam is een van de grootste volksstammen. Zij leven in Zuid-Amerika in de oerwoud. Momenteel zijn meer dan 1000 goudzoekers Illegaal werkzaam op het land van de Yanomami. Zij verspreiden dodelijke ziektes, Zoals malaria, en vervuilen de rivieren En bossen met kwikzilver. Veehouders vallen de oostelijke Grensgebieden binnen en ontbossen deze. De gezondheid van de yanomami gaat achteruit. Duizenden jaren lang ging het de yanomami goed in de regenwouden van Zuid-Amerika. De Yanomami indianen geloven niet dat iets zomaar lukt. De yanomami indianen beschilderen hun lichaam En gezicht met een rode verfstof. Ze maken de rode verf uit zaden van de urucuvrucht. Ze versieren hun gezicht en lichaam met lijnen, Stippen, cirkels en kringels. Alleen op feesten Of als ze in gevecht gaan met ander dorp gebruiken ze Een andere kleur. Dan maken ze zich zwart.

Dit wordt gemaakt van een vrucht, vermengt met houtkool. Als een kind nog heel jong is, prikt de moeder gaatjes In de lippen en de oren. Hierdoor worden stokjes, veren, bloemen en bladeren gestoken. De vrouwen hebben drie stokjes in de onderlip en een door de neus. De mannen dragen alleen een stokje door hun neus en hebben Een gaatje onder hun lip waar ze een stokje of een veer doorsteken. Yanomami betekent in hun taal mensen. Alle bewoners leven in een huis: de yano. In het dorp gebeurt bijna alles in het openbaar. Alleen vrijen is privé. Dit doen ze in het bos, in de tuinen of bij de rivier. Na ongeveer vijf jaar is het huis niet meer in goede staat, Het zit vol met torren, spinnen, luizen en mieren en het dak begint te lekken. Het huis wordt dan platgebrand en er wordt elders een nieuw huis gebouwd.