Werstuk over de Amazone

De Amazone is een zeer grote rivier die door Zuid-Amerika stroomt, bijna helemaal van het westen naar het oosten. Hij haalt zijn water uit vele kleine rivieren. Ze springen meestal op in de bergen van de Andes.

Onderweg groeit de Amazone erg sterk. Meer water stroomt in het Amazonegebied dan in elke andere rivier ter wereld, ongeveer 70 keer zoveel als in de Rijn. Het estuarium, waar het rivierwater de zee in stroomt, ligt in Brazilië.

Het gebied van de Amazone en zijn zijrivieren wordt het “Amazonebekken” genoemd. Het is plat. Het klimaat is tropisch-heet. Veel van het tropische regenwoud in Zuid-Amerika ligt in het Amazonebekken

Diep in het regenwoud wonen slechts een paar mensen. Het bos is zo dik geworden dat je het eerst moet ruimen om iets te eten te laten groeien. Toen de Europeanen kolonies wilden bouwen, was het erg moeilijk voor hen in het Amazonegebied. Er gingen geruchten over een stad van goud , de “El Dorado” diep in het bos, waar veel Europeanen tevergeefs naar hebben gezocht.

De grootste stad aan de Amazone is Manaus. Vroeger was het bekend vanwege het feit dat er rubber in de buurt is geoogst: het rubbersap stroomt uit de rubberbomen wanneer ze worden gesneden. Van deze plakkerige massa maak je rubber, vooral voor autobanden. Maar ook voor rubberen laarzen , regenjassen, wat kauwgom en vele andere dingen heb je rubber nodig.

Mensen ruimen steeds meer regenwoud op. Ze kappen bomen in grote gebieden om het kostbare hout te verkopen. Bovendien willen ze land winnen. Vervolgens verbouwen ze palmolie of sojabonen . Beide worden verkocht aan de VS en Europa. Veel dieren verliezen hun leefgebied.

Een ander probleem is de goudzoekers. Ze hebben kwik nodig. Dit is een giftig zwaar metaal dat in de grond en in het water blijft. Veel zeldzame vissen worden daarom bedreigd, waaronder een zeldzame dolfijnensoort en een speciale zeekoe.