Raadpleeg uw garage of het instructieboekje van uw auto, alvorens een aanhanger te kopen. Soms zijn speciale voorzieningen nodig en er zal in ieder geval een trekhaak moeten worden gemonteerd. Moet er een gewicht van meer dan 750 kg worden getrokken, dan moet de trekhaak een plaatje met typegoedkeuring dragen.
Aanhangwagens zijn er in ongeremde en geremde uitvoeringen. Als de geladen aanhanger zwaarder is dan de helft van het gewicht van de lege auto of zwaarder dan 750 kg, is een rem wettelijk verplicht. Bij een ongeremde aanhangwagen moet er tussen aanhanger en auto een hulpkoppeling zijn als extra veiligheid. Deze is ook nodig bij een geremde aanhangwagen zonder handrembreekkabel (een kabel die de handrem van de aanhanger vastrukt als deze van de auto losraakt). In het instructieboekje van uw auto staat aangegeven hoe zwaar de beladen aanhanger, ongeremd en geremd, maximaal mag zijn. Ook is de maximale kogeldruk op de trekhaak (meestal 75 kg) aangegeven. Deze kunt u met een speciale kogeldrukmeter wegen, maar ook met behulp van een balkje en een personenweegschaal. De maximaal toegestane lengte van de aanhangwagen (inclusief dissel) is in ons land 8 m, de maximale breedte 2,50 m en de maximale hoogte4m.
De verlichting moet bestaan uit rode achterlichten en rode of oranje stoplichten en richtingaanwijzers. Verder moet de aanhanger zijreflectors en aan de achterzijde lengtedriehoeken bezitten.
Belemmert de aanhanger u het uitzicht via de achteruitkijkspiegel op de eerste 60 m weg achter de auto, dan is een rechter buitenspiegel wettelijk verplicht. In Duitsland is deze altijd verplicht bij het rijden met een aanhanger.