Wie is Diego Armando Maradona?

Diego Armando Maradona is een voormalige Argentijnse voetballer. Voor sommige mensen is hij de beste voetballer ooit.

Maradona werd geboren in 1960. Zijn familie woonde in slechte omstandigheden aan de zuidelijke rand van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires . Toen hij negen jaar oud was, werd hij gespot tijdens het spelen met zijn straatbemanning door een aaseter. Hij speelde toen in het kinderteam “The Onions”. In die tijd werd hij “The Golden Boy” genoemd. Als twaalfjarige baljongen vermaakte hij de toeschouwers in het stadion met zijn dribbelvaardigheden tijdens de rustpauzes.

Maradona kwam als een jonge speler in het Boca Juniors-team in Buenos Aires. Op slechts 21 werd hij beschouwd als de nieuwe superster in het wereldvoetbal en werd hij vergeleken met Pelé . In 1982 nam Maradona deel aan zijn eerste Wereldbeker en verhuisde voor veel geld naar de Spaanse voetbalclub FC Barcelona . In 1984 verhuisde hij voor nog meer geld naar de Italiaanse club SSC Napels. SSC Napoli werd voor het eerst Italiaans kampioen en de fans vereerden hem. Na Maradona’s tijd werd de trui met nummer 10 niet meer toegekend.

Hij speelde in vier Wereldbekers en werd in 1986 wereldkampioen met Argentinië. Tegen Engeland droeg hij de bal met zijn hand in het doel. Hij sprak toen over de “hand van God “: “Het was het hoofd van Maradona en de hand van God.” In hetzelfde spel speelde hij de volledige Engelse verdediging en schoot het “Wereldbeker doel van de eeuw “. Ter nagedachtenis aan deze poort werd een standbeeld van Maradona gebouwd bij de ingang van het stadion.

Aan het einde van zijn carrière had Maradona problemen met zijn lichaamsgewicht en werd hij verboden vanwege drugsgebruik . Hij probeerde keer op keer voort te bouwen op zijn geweldige tijden. Maar het lukte hem niet. Vervolgens probeerde hij als coach en werd zelfs Argentijnse nationale coach. Omdat hij te weinig succes had, maar hij werd vrijgelaten.