Wie is Pelé?

Pelé is een voormalige voetballer uit Brazilië . Zijn volledige naam is Edison Arantes do Nascimento. Hij won vele titels met FC Santos en driemaal wereldkampioen : 1958, 1962 en 1970. Voor Brazilië scoorde Pelé in totaal 77 doelpunten in 92 wedstrijden. Geen enkele Braziliaanse scoorde meer doelpunten voor de nationale ploeg. Veel mensen zeggen dat hij de beste voetballer ooit is.

Pelé groeide op in het zuiden van Brazilië. Zijn ouders noemden hem naar de uitvinder Thomas Alva Edison. Zijn bijnaam Pelé kreeg hij omdat hij een kind was voor een doelman genaamd “Bilé” lyrisch. Hij sprak de naam echter onnauwkeurig uit en zo werd het “Pelé”. Bovendien noemden de Brazilianen hem ook “o Rei do Futebol”. Dit is Portugees en betekent “de koning van het voetbal”.

Zijn vader was ook een getalenteerde voetballer. Vanwege een knieblessure, maar hij zou nooit professioneel kunnen zijn. Het gezin was arm. Dus werkte de jonge Pelé als schoenpoets op het station. Hij sloeg vaak school omdat hij liever voetbal speelt. Zijn straatbemanning stond bekend als de “schoenloze” omdat ze op blote voeten speelden. Ze hadden ook geen ballen. In plaats daarvan speelden ze met een grapefruit.

Op 16-jarige leeftijd ontdekte oud-nationale speler Waldemar de Brito hem en bracht hem naar FC Santos. Waldemar de Brito geloofde toen al dat Pelé het talent had om ‘de grootste voetballer ter wereld’ te worden. Pelé speelde 18 jaar lang met veel succes bij Santos FC. Terwijl hij zijn duizendste doelpunt scoorde, rinkelden de klokken door het hele land. Kort daarna gaf de Braziliaanse post er een speciale postzegel voor uit .

Na de Wereldbeker Voetbal in 1958 wilden Europese clubs Pelé. Maar de Braziliaanse regering verklaarde Pelé als een “nationaal goed”. Pelé kreeg zijn eerste professionele contract met Santos en verdiende meer dan de Braziliaanse president. Hij was vooral populair in Afrika vanwege zijn huidskleur. In 1967 werd zelfs een oorlog in Nigeria tijdelijk opgeschort omdat Santos in Lagos speelde.

In 1974 beëindigde Pelé zijn carrière. Maar toen verpestte een financieel adviseur zijn fortuin en had Pelé plotseling twee miljoen dollar schuld. Om geld te verdienen ging hij naar New York en speelde twee jaar voor veel geld bij de club Cosmos. Zijn teamgenoten omvatten veel beroemde voetbalspelers. Onder hen was Franz Beckenbauer.

Na zijn carrière deed Pelé nog veel andere dingen. Hij werkt onder meer als ambassadeur voor de Verenigde Naties en was van 1995 tot 1998 minister van Sport van Brazilië. Hij maakt ook veel reclame vandaag, bijvoorbeeld voor het drankmerk Pepsi.