Wie krijgt een Nobelprijs?

De Nobelprijs is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt. Je krijgt het wanneer je iets speciaals hebt gedaan voor medicijnen, natuurkunde, scheikunde, literatuur of vrede. Het geld voor de prijs werd gegeven door Alfred Nobel uit Zweden.

Nobel was de uitvinder van dynamiet. Dat is een explosief. Tot nu toe was er al nitroglycerine. Maar dat was erg gevaarlijk, omdat het zelfs met een schok kon exploderen. Nobels uitvinding maakte het minder gevaarlijk dynamiet. Het was bijvoorbeeld mogelijk om tunnels in bergen te blazen of om het te vullen met kanonnenmunitie. Nobel heeft veel geld verdiend met zijn uitvinding.

Nobel wilde mensen eren die het grootste voordeel voor de mensheid hebben gebracht. In 1901 werden de eerste prijzen uitgereikt. Nobel was meerdere jaren dood.

Wie krijgt een Nobelprijs, dat is besloten in Stockholm. De Nobelprijs voor de geneeskunde wordt bijvoorbeeld uitgereikt door het Karolinska Institute, een prestigieuze universiteit voor geneeskunde. Een uitzondering is de Vredesprijs: deze wordt beslist door een door het parlement in Noorwegen gekozen groep. Daarom wordt deze prijs ook verkregen in Oslo, de Noorse hoofdstad.

Sinds 1968 is er nog steeds een speciale prijs voor het bedrijfsleven. De Zweedse Reichsbank kent hem toe ter ere van Alfred Nobel. Hij wordt beschouwd als de Nobelprijs voor de economie, hoewel Nobel deze niet zelf heeft uitgevonden.

De Nobelprijs is misschien wel de belangrijkste erkenning ter wereld die een persoon kan ontvangen. Nobel wilde echter dat je wordt beloond voor iets dat je het jaar ervoor hebt gedaan. In plaats daarvan krijgen vooral oudere mensen hem voor daden, werken en uitvindingen die vele jaren oud zijn. Hoe belangrijk iets is geweest, kan vaak pas na verloop van tijd worden onderkend.

In de Klexikon vindt u artikelen over enkele bekende Nobelprijswinnaars: Henri Dunant (Peace 1901), Marie Curie (Physics 1903 and Chemistry 1911), Albert Einstein (Physics 1921), Gustav Stresemann (Peace 1926), Winston Churchill (Literature 1953), Albert Schweitzer (Peace 1954), Martin Luther King (Peace 1964), Willy Brandt (Peace 1971), Mother Teresa (Peace 1979), Mikhail Gorbachev (Peace 1990), Nelson Mandela (Peace 1993), Barack Obama (Peace 2009) en Malala Yousafzai (Vrede 2014).

De Nobelprijs voor de vrede is vaak toegekend aan organisaties zoals het Rode Kruis (1917, 1944 en 1963), de Verenigde Naties (2001) en de Europese Unie (2012).