Wie was Abraham Lincoln?

Abraham Lincoln was een president van de VS. Hij was dus staatshoofd en regeringsleider . Hij leefde in de 19e eeuw. Hij is vandaag een van de beroemdste presidenten in de geschiedenis van zijn land. In 1865 schafte hij de slavernij af .

Lincoln werd geboren in 1809 in een blokhut. Zijn vader was erg religieus en gaf niet veel om onderwijs , in tegenstelling tot zijn stiefmoeder. De jonge Abraham had niet veel gelegenheid om naar school te gaan, maar hij leerde uit boeken. Hij had verschillende banen en werd op 25-jarige leeftijd gekozen in het parlement van Illinois. Dit is een van de staten die deel uitmaken van de VS. Hier kreeg hij zijn bijnaam “Honest Abe” de “eerlijke Abraham”.

In die tijd heeft hij zichzelf ook zoveel geleerd dat hij als advocaat mocht werken. Hij trouwde met een vrouw uit een rijk gezin. Als politicus en advocaat voerde hij campagne voor meer spoorwegen in het land. Gedurende twee jaar was hij ook een senator, lid van het Congres, van het parlement voor de hele Verenigde Staten.

Lincoln werd in het hele land bekend als een tegenstander van de slavernij. Wit en zwart moeten dezelfde rechten hebben. In 1860 werd hij tot president van de Verenigde Staten gekozen. Bovendien waren de politici in de zuidelijke Verenigde Staten zo boos dat de zuidelijke staten de Verenigde Staten verlieten. Dit resulteerde in een oorlog. In de Amerikaanse burgeroorlog won het noorden eindelijk met Abraham Lincoln.

Als president zorgde Lincoln ervoor dat snellere spoorwegen en andere wegen konden worden aangelegd. Dat was goed voor de handel en bracht de afzonderlijke delen van de VS meer samen. Hij werd ook herkozen als president. Vlak voor het einde van de oorlog, in 1865, vermoorde iemand Lincoln.

Als je geleerden uit de Verenigde Staten vandaag vraagt ​​wie de belangrijkste Amerikaanse president was, noemen ze Lincoln bijna altijd in de top drie. Veel straten en pleinen zijn naar hem vernoemd en verschillende films zijn op Lincoln gefilmd.

In 1860 werd Lincoln tot president van het hele land gekozen. Dit was de eerste keer dat iemand president werd, hoewel de politici in het zuiden hem afwezen. Dus ze werden bang: ze hadden duidelijk niet zoveel macht als voorheen. Dat is de reden waarom de zuidelijke staten de VS hebben verlaten en hun eigen staat hebben opgericht: de Zuidelijke Staten van Amerika. Plots bestond de VS alleen uit de noordelijke staten.

Dat betekende niet dat de oorlog tussen de noordelijke staten en de zuidelijke staten onmiddellijk was. De meeste mensen in het noorden waren tegen het zuiden en gingen weg. Maar ze waren ook tegen oorlog en dwongen het Zuiden niet opnieuw deel uit te maken van de VS.

De VS hadden verschillende forten in het hele land. Dit zijn forten waar soldaten wonen voor het geval ze deze snel nodig hebben om het land te verdedigen. Het Fort Sumter lag in het zuiden, maar behoorde nog steeds tot de Verenigde Staten. De zuidelijke staten eisten dat het fort aan hen zou worden overgelaten. Toen ze aanvielen, raakten de mensen in het noorden zo van streek dat er een burgeroorlog uitbrak.

In de tijd van Abraham Lincoln mochten de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten bepalen of ze slavernij toestonden. Het was verboden in het noorden. Maar in de zuidelijke staten zou je slaven kunnen bezitten. Meestal waren dit zwarte mensen die uit Afrika waren gekidnapt. De slavenhouders lieten de slaven hard werken en werden zo rijk.

In het noorden waren de meeste mensen tegen slavernij. Daar werd gezegd dat de mens vrij zou moeten zijn, zodat hij een reden heeft om goed te zijn en iets van zijn leven te maken. Velen in het noorden wilden echter niet aandringen op slavernij in het zuiden om te worden verboden: ze waren bang dat zwarten van het zuiden naar het noorden zouden migreren.

Lincoln was tegen slavernij omdat hij vond dat christenen mensen niet zo zouden moeten behandelen. Hij moest opletten wat hij zei, zodat hij de politicus in het Zuiden niet zou beledigen. Lincoln wilde in elk geval voorkomen dat de slavernij in het noorden zou worden ingevoerd.

In 1858 heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof een belangrijk vonnis uitgesproken. Een slavenhouder uit het zuiden woonde met zijn slaaf Dred Scott in het noorden. Friends of Dred Scott zei eindelijk: Dred Scott woont hier al zo lang dat hij de rechten van een burger moet krijgen, net als elke andere immigrant . De rechters zeiden: volgens onze grondwet , de hoogste wet , heeft iedereen recht op zijn eigendom. En de slaveneigenaar is de eigenaar van de slaaf. In het noorden begonnen mensen te vrezen dat de slavernij naar het noorden zou komen.

Als president kon Lincoln niets doen tegen slavernij. Hij zou de grondwet moeten veranderen. Alleen het parlement mocht dat doen. In het parlement zaten echter veel leden uit het zuiden, wat dat voorkwam. In de burgeroorlog hadden de zuidelijke staten echter de VS verlaten. Lincoln en zijn vrienden hadden uiteindelijk de vrijheid om de grondwet en wetten te veranderen. In december 1865 werd de slavernij afgeschaft. Lincoln was al meer dan een half jaar dood.

Waarom werd Lincoln vermoord?
Abraham Lincoln werd door velen aanbeden, maar door anderen gehaat. Onder hen waren degenen die aan de kant van de slavenhouders in het zuiden stonden. Sommigen waren tegen hem omdat hij een aantal tegenstanders als president had opgesloten.

John Wilkes Booth was een spion voor het zuiden. Hij wilde eerst Lincoln ontvoeren. Maar toen hij hoorde dat Lincoln zwarte mensen stemrecht wilde geven, werd hij nog bozer. Hij besloot Lincoln te vermoorden.

Op 14 april 1865 ging Lincoln met zijn vrouw naar het theater . Ze zaten in een kist, hun eigen kamer met uitzicht op het podium . In een pauze liet de bewaker de twee achter voor een drankje. Booth kwam in de doos en schoot een pistool op de achterkant van het hoofd van de president. Booth vluchtte. Hij werd gedood toen de politie hem wilde vangen.

Lincoln stierf de ochtend na de moordaanslag . Dit was de eerste keer dat een Amerikaanse president werd vermoord. Over het hele land rouwden ze om hem. Een trein met zijn lichaam reed door vele Amerikaanse steden. Lincoln werd begraven in Illinois, de staat waar hij eerst lid was van een parlement.

Zijn opvolger was de plaatsvervanger van Lincoln, Andrew Jackson. Hij zorgde ervoor dat de zuidelijke staten geleidelijk weer normale delen van de VS konden worden. Hoewel de slavernij werd afgeschaft, werd zwarte mensen vaak verhinderd te leven en te stemmen als vrije burgers. Dit veranderde pas ongeveer 100 jaar later, in de periode na 1960.