Wie was Anne Frank?

Anne Frank was een jong meisje uit Frankfurt am Main. Als Jood stierf ze in 1945 in een nazi- kamp. Ze werd later bekend door haar dagboek, waarin ze beschreef hoe ze zich moest verbergen voor de nazi’s. “The Diary of Anne Frank” is vertaald in vele talen.

Annelies Marie Frank kwam uit een joods gezin. Haar vader Otto was ondernemer en wilde vooral dat zijn twee dochters veel onderwijs zouden krijgen. Ze hadden ook veel niet-joodse vrienden . Het leven veranderde voor haar toen de nationaal-socialisten aan de macht kwamen in Duitsland. De nazi’s behandelden de joden slecht omdat ze de joden als een gevaarlijk ras beschouwden.

Dus vluchtten de Franken naar Nederland. Toen Anne in 1934 in de stad Amsterdam aankwam, was ze nog geen vijf jaar oud. In 1940 veroverde het nationaal-socialistische Duitsland Nederland. De Duitse bezetters en Nederlandse nationaal-socialisten maakten het leven van de joden moeilijk. Joden moesten een ster op hun kleding dragen zodat ze als Joden konden worden herkend. Ze mochten zelfs de bioscoop niet bezoeken.

In 1942 verhuisde de familie Frank naar een huis achter het eigenlijke bedrijf, zodat ze niet zouden worden opgemerkt. De ingang was verborgen achter een boekenplank. In datzelfde jaar begon Anne een dagboek te schrijven. Ze leed onder het feit dat ze altijd kalm moest zijn en zich moest aanpassen aan andere mensen. Ze las veel boeken en droomde ervan schrijver te worden .

Na twee jaar vonden de nazi’s de schuilplaats. Tot op de dag van vandaag weet men niet zeker wie de Franken heeft verraden. Bijna het hele gezin werd naar het kamp gestuurd. In maart 1945 stierf Anne daar aan een ziekte . Otto Frank was de enige die de tijd overleefde. Hij publiceerde het dagboek van Anne Frank en maakte dat vanuit het achterhuis in Amsterdam een museum Anne Franke huis.