Archimedes was een beroemde wiskundige en uitvinder . Hij leefde in de oudheid in het oude Griekenland. Hij werd geboren rond 287 voor Christus in Syracuse op het eiland Sicilië. Hij is de ontdekker van het getal Pi, waarmee je cirkels kunt berekenen.
Archimedes woonde enige tijd in Alexandrië in Egypte , waar hij de wiskundigen Konon, Dositheos en Eratosthenes ontmoette. Ze werden rolmodellen voor hem. Na zijn terugkeer naar zijn geboortestad Syracuse studeerde hij wiskunde en praktische natuurkunde.
De Romeinen vielen Syracuse aan in 214 v.Chr. Maar Syracuse kon de aanvallen weerstaan met goed ontwikkelde vestingwerken. Toen de Romeinen begrepen dat het te moeilijk zou zijn om de stad vanaf de landzijde over te nemen, vielen ze vanuit zee aan op zee. Nu was een slimme uitvinder als Archimedes erg belangrijk.
Waar staat Archimedes om bekend?
Archimedes was de eerste persoon die de omtrek en het gebied van cirkels berekende met behulp van een getal dat voor dit doel werd uitgevonden: Pi. Hij berekende ook hoeveel zandkorrels in een denkbeeldige bol in ons zonnestelsel zouden passen. Archimedes formuleerde de hefboomwetten. Hefboomwetten zijn vrij ingewikkeld, maar zijn gebruikelijk in de technologie van vandaag.
Op een dag moest Archimedes controleren of de kroon van de koning helemaal goud was. Dus stopte hij de kroon in een kuip die tot de rand was gevuld met water , plus een stuk goud dat hetzelfde woog als de kroon. Het goudstuk verplaatste meer water uit de kuip, wat betekende dat de kroon niet helemaal van goud was. Dit is het Archimedische principe.
Archimedes ontwikkelde ter verdediging van Syracuse veel oorlogsmachines, zoals werpmachines, katapulten en lieren, waarmee volledig geladen schepen konden worden getrokken. De zogenaamde “klauw van Archimedes” was een soort kraan waarmee men de schepen van de Romeinen kon vernietigen. Archimedes zou ook spiegels hebben gebruikt die het zonlicht reflecteerden om de zeilen van de Romeinse schepen in brand te steken. Hij vond ook veel andere gereedschappen en wapens uit . Later werd Archimedes gedood in deze veldslagen.