Wie was Charlie Chaplin?

Charlie Chaplin was een acteur en regisseur. Hij werd wereldberoemd met zijn rol als arme zwerver, die vandaag de dag nog steeds vaak wordt nagebootst. Hij ontving talloze onderscheidingen voor zijn werk, waaronder een Oscar voor zijn levenswerk. Hij heeft in 75 jaar aan meer dan 80 films deelgenomen.

Charles Spencer Chaplin kwam uit een arm gezin in Londen. Zijn ouders verschenen in goedkope theaters , en hij was op het podium op de leeftijd van vijf. Hij ging naar de VS als een jonge man en nam deel aan de film. Al snel maakte hij ook zelf films.

Het duurde slechts een paar jaar voordat Chaplin een grote filmster werd. Hij verdiende ook veel geld zodat hij zijn eigen filmbedrijf kon oprichten. In de jaren na 1920 maakte hij zijn beroemdste films. Zijn zwerver was een vreemde en grove man, die vaak alleen aan zichzelf dacht, maar ook gracieus en behulpzaam. Het publiek zag in de zwerver eenvoudige, sterke gevoelens die iedereen zich goed kon voorstellen.

In een typische Chaplin-film was het niet altijd grappig, maar serieus. Dat is hoe hij het lijden van arme mensen beschreef. Een bijzonder serieuze film was “The Great Dictator”, die in 1940 werd uitgebracht. Daarin speelt hij zowel een Joodse kapper, die aan de zwerver doet denken, als de tiran “Anton Hinkel”. Dat was een grapje over Adolf Hitler.

Chaplin is meerdere keren getrouwd geweest en zou 11 kinderen hebben gehad – niet alle vrouwen met wie hij was getrouwd. Sommige mensen hadden een hekel aan hem. Hij werd ook verdacht aan de kant van de Sovjetunie te zijn . Daarom mocht hij twintig jaar lang niet eens naar de VS. Maar aan het einde van zijn leven werd hij weer zeer vereerd. Hij stierf in 1977, op 88-jarige leeftijd.