Wie was Ferdinand Magellan?

Ferdinand Magellan was een navigator in het begin van de moderne tijd . Hij leidde de eerste reis die ons de hele wereld over bracht . Hij heeft de reis niet overleefd.

Zijn echte naam was Fernão de Magalhães. Hij kwam uit Portugal . In zijn tijd, een paar jaar na Christopher Columbus , hebben mensen uit Europa de Nieuwe Wereld ontdekt: Amerika . Magellan was al naar Azië gegaan voor de koning van Portugal, maar werkte later voor de koning van Spanje .

Spanje en Portugal hadden de wereld onderling verdeeld. Er was een geschil over de Molukken. Deze eilandengroep maakt nu deel uit van Indonesië . De koning van Spanje stuurde daarom Magellan daar met vijf schepen en 236 matrozen. Magellan moet niet van Azië naar de Molukken rijden, want dat was het gebied voor Portugal.

In plaats daarvan zeilde Magellan in 1518 naar het westen naar Zuid-Amerika . In die tijd was hij ongeveer 38 jaar oud. In het zuiden wilde hij van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan rijden . Hij vond een weg tussen de eilanden daar. Hij noemde deze zeeroute Allerheiligenstraße, later kreeg hij de naam Magellan- Straße .

Magellan en zijn volk stopten vandaag op een eiland dat deel uitmaakt van de Filippijnen . Er was ruzie met de inwoners en Magellan werd gedood. Dus bereikte hij de Molukken niet meer. Slechts één schip over, de “Victoria”, keerde aan het eind met 18 man terug naar Spanje. Hun reis had bijna drie jaar geduurd .