Wie was Isaac Newton?

Isaac Newton was een Engelse wiskundige , natuurkundige en astronoom. Hij heeft zoveel belangrijke dingen in de wetenschap gevonden dat hij tegenwoordig wordt beschouwd als een van de grootste naturalisten aller tijden. In een boek over de 100 meest invloedrijke persoonlijkheden in de menselijke geschiedenis stond Newton daarom op de tweede plaats na Mohammed, vóór Jezus en Boeddha. Hij werd geboren in 1642, kort na de dood van Galileo Galilei en stierf in 1726.

Newton studeerde in de beroemde Engelse universiteitsstad Cambridge en behaalde zijn diploma met topcijfers. Toen brak de grote pest uit. Newton kon niet doorgaan aan de universiteit, omdat deze gesloten was en terugkeerde naar het landgoed van zijn ouders . Er waren veel problemen met optica, dat is de theorie van het licht. Bovendien probeerde de beweging van hemellichamen te begrijpen en uit te leggen. In zijn berekeningen ontwikkelde hij ook veel nieuwe methoden in de algebra, dat is een tak van de wiskunde.

Ter ere van Newton zijn veel dingen in de wetenschap vernoemd. De maateenheid van de kracht is Newton en wordt afgekort tot N. Ook een krater op de maan is heet Newton.

Newtons basiswerk, “Mathematical Foundations of Science”, bestaat uit drie boeken. Hij kon de kritiek op zijn publicaties niet verdragen, dus trok hij zich later terug en concentreerde hij zich op religieuze studies.

Wat heeft Newton ontdekt over het licht?

Wanneer licht door glas of water schijnt , wordt het afgebogen. Iedereen weet dat hij zijn arm in een plas water houdt. Hij ziet eruit alsof hij gebogen is. Dit wordt ook wel lichtbreking genoemd. Newton heeft dit nader onderzocht.

Newton richtte een lichtstraal in een donkere kamer door een nauwe opening en vervolgens door een prisma. Dit is een driehoekig glazen lichaam. Het licht dat uit het prisma aan de achterkant kwam, was niet langer wit, maar waaierde in de regenboogkleuren. Newton kon aantonen dat wit licht uit vele afzonderlijke kleuren bestaat. Omdat elke kleur anders wordt gebroken in het glazen prisma, splitst het witte licht zich op. Op deze manier wordt een regenboog gecreëerd.

Newton ontwikkelde de eerste ronde kleurvolgorde, met de kleur wit in het midden. Elke telescoop, die is gebouwd met lenzen, verandert het invallende licht. Daarom vond hij de reflectortelescoop uit.

Wat vond Newton van de zwaartekracht?

Newton ontdekte dat zwaartekracht overal in de ruimte werkt en de planetaire banen verklaart die Johannes Kepler al had beschreven. Hij legde ook het tij uit . Bovendien bewees hij ook dat de attractie op zeer lange afstanden werkt. Dit betekent dat alle objecten elkaar aantrekken, ongeacht hoe ver ze uit elkaar liggen. Deze attractie is sterker, hoe zwaarder het lichaam en hoe dichter ze komen. Deze regel staat bekend als de zwaartekrachtwet van Newton.

Naast deze zwaartekracht heeft Newton ook erkend dat bewegende lichamen hun bewegingsrichting en snelheid behouden , als geen andere krachten beïnvloeden. De maan valt niet op aarde alleen omdat hij er snel omheen beweegt. Als de aarde niet bestond, zou de maan recht vooruit vliegen. De aantrekkingskracht tussen de aarde en de maan is net zo groot dat de maan op een pad rond de aarde cirkelt.

Er wordt vaak gezegd dat Newton op het idee kwam van zwaartekracht door een vallende appel . Vermoedelijk heeft hij dit verhaal later zelf uitgevonden.