Wie was Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci was een kunstenaar en uitvinder uit Toscane, een regio in Italië. Hij leefde in het begin van de moderne tijd , in de Renaissance. Hij wordt vandaag nog steeds bewonderd om zijn tekeningen, schilderijen, beelden en ideeën. Er wordt gezegd dat hij als universeel genie bijna alles wist. Hij stierf in Frankrijk in 1519.

Als een groot tekenaar was hij al in staat zijn uitvindingen zeer nauwkeurig weer te geven. Hij bedacht machines en tekende ook kaarten. Om te begrijpen hoe hij het lichaam goed kon tekenen, was hij geïnteresseerd in lijken. Hij was daar toen ze wat openhielden en ze trokken.

De kerk heeft zoiets echter snel verboden. De kerk of andere mensen die zijn ideeën wilden stelen, zouden zijn teksten niet moeten kunnen lezen – daarom schreef hij ze in spiegelbeeld. Misschien deed hij dat ook, omdat hij heel goed was in linkshandigen.

Maar hij werd vooral bekend om zijn kunstwerken. De Mona Lisa is vandaag een van de duurste schilderijen ter wereld . Hij kon schilderen zodat de lijnen eruit zagen alsof hij ademde. Zijn schilderijen zien er een beetje wazig uit, alsof ze leven. Deze specifieke stijl van schilderen wordt tegenwoordig “sfumato” genoemd, rokerig.

Mona Lisa
Mona Lisa

 

 

The Last Suppar
The Last Suppar