Wie was Ludwig van Beethoven?

Ludwig van Beethoven was een Duitse componist. Zijn muziek behoort tot de klassiekers, zoals die van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. Hij staat tegenwoordig bekend als een van de belangrijkste componisten in de geschiedenis. Vooral op de muziek na de jaren 1800 had hij veel invloed.

Hij werd geboren in 1770, in Bonn. Zijn voorouders kwamen uit Vlaanderen, dat nu in België is. Zijn grootvader was al muzikant. Kleine Ludwig leerde de muziek van zijn vader al vroeg kennen. Er wordt gezegd dat de vader ook de kleine Ludwig versloeg. De prins, die toen Bonn regeerde, was overtuigd door de kunst van Ludwig en gaf geld voor zijn opleiding als muzikant.

Toen Ludwig van Beethoven 21 jaar oud was, verhuisde hij naar Wenen. Hij leerde steeds meer componeren en kon later van zijn muziek leven. Hij zorgde voor Karl, de zoon van zijn overleden broer, maar zou liever bij zijn moeder blijven wonen. Ludwig van Beethoven was iemand die snel heel boos werd.

Toen Beethoven iets ouder was dan dertig, werd zijn gehoor slechter. Ongeveer tien jaar later was hij volledig doof. Dat maakte hem erg ongelukkig, maar hij bleef componeren. Hij kreeg meer slechte ziekten en ook een harde lever omdat hij teveel alcohol dronk. Hij stierf op 56-jarige leeftijd.

Beethoven maakte muziek met veel energie. Hij wilde een beroep doen op de hele mensheid. Niettemin moet het ook gaan over de gevoelens van het individu dat lijdt en gelukkig wil zijn.