Wie was Napoleon Bonaparte?

Napoleon Bonaparte was een politicus uit Frankrijk. Hij werd geboren in 1769 op Corsica , een eiland in de Middellandse Zee. Zijn familie komt eigenlijk uit Genua . Zijn geboortenaam Napoleon Buonaparte werd later Frenchized. Als soldaat vocht hij in de tijd van de Franse revolutie. Hij werd een beroemde generaal, een leider van het leger .

In 1799 drong hij door met een groep soldaten in het Franse parlement. Hij gaf Frankrijk een nieuwe grondwet. Het land zou worden bestuurd door drie consuls, met Bonaparte als eerste consul. Maar hij zorgde ervoor dat hij snel de enige baas in het land was. In 1804 kroonde hij zichzelf “Napoleon de Eerste, keizer van de Fransen”. Zijn voornaam staat daarom bekend als zijn achternaam.

De dictator Napoleon gaf nieuwe wetten uit die het land gedeeltelijk zeer modern maakten. Maar bovenal voerde hij oorlogen. Frankrijk werd dus groter en Napoleon heerste ook over andere landen. Daar noem je de tijd Fransman. In sommige landen maakte hij een broer of zwager koning of hertog.

Maar twee machtige landen in Europa konden zich verdedigen tegen Napoleon: Groot-Brittannië en Rusland. In 1812 verzamelde Napoleon een enorm leger om Rusland te verslaan. Hoewel hij naar Moskou kwam, zelfs toen een belangrijke Russische stad. Maar onderweg en terug stierven de meeste van zijn soldaten. Het was onder andere te wijten aan de kou in Rusland.

De onderdrukte landen verzetten zich nu ook: Na de “Battle of Nations” bij Leipzig moest Napoleon zich terugtrekken uit Duitsland. In 1815 vond de laatste slag plaats: nabij Waterloo, nabij Brussel , verloor Napoleon eindelijk. Hij stierf een paar jaar later op een eiland in de Atlantische Oceaan , waar de Britten hem hadden meegenomen.