Wie was Nelson Mandela?

Nelson Mandela was een politicus uit Zuid-Afrika . Jarenlang zat hij in de gevangenis omdat hij de levens van zwarten in zijn land wilde verbeteren. Toen hij weer vrij was , werd hij tot president van Zuid-Afrika gekozen. Mandela wilde dat mensen vreedzaam samen konden leven, ongeacht hun huidskleur .

Mandela werd geboren in 1918. Zijn vader was een leider van de Xhosa-stam. Zijn naam was Rolihlahla, wat zoiets betekent als “onruststoker”. Letterlijk vertaald als “aan de tak van een boom trekken”. Zijn Engelse naam “Nelson” kreeg hij op zijn eerste schooldag , omdat zijn leraar op de missieschool de Afrikaanse naam niet kon herinneren. Horatio Nelson was een beroemde Britse admiraal.

Omdat zijn familie wilde dat hij vroeg trouwde, vluchtte Mandela naar de stad . Daar werkte hij als bewaker, bokser en advocaat . Hij verwierp racisme in Zuid-Afrika: tot 1994 moesten zwarten en blanken gescheiden van elkaar leven. De zwarten werden vaak heel slecht behandeld.

Eerst dacht Mandela dat stakingen en demonstraties zouden helpen. Dit zijn vreedzame middelen tegen een beleid of regering waarmee u het niet eens bent. Maar toen leefde Mandela verborgen en vernietigde hij in het geheim dingen. De regering beschouwde deze sabotage als terrorist en zette Mandela gevangen.

Slechts 26 jaar later werd hij weer vrijgelaten. Hij was toen al 72 jaar oud. Andere landen hadden dit gesteund en eindelijk gaf een nieuwe regering van Zuid-Afrika plaats. In 1994, een paar jaar later, werd Nelson Mandela staatshoofd van Zuid-Afrika. Hij wilde geen wraak als president, maar alle mensen zouden moeten weten wat er gebeurde in de tijd van racisme.

Na vijf jaar was Mandela weer een particulier. Hij stierf in Johannesburg in 2013. 80 staatshoofden en regeringsleiders reisden naar Zuid-Afrika. De Amerikaanse president Barack Obama hield een toespraak en liet de vlaggen op halve mast zetten in de Verenigde Staten.