Wie was Victor Hugo?

Victor Hugo was een schrijver en politicus uit Frankrijk. Hij schreef gedichten en romans, maar speelt ook. Hugo wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van het romantische tijdperk.

Hugo werd geboren in 1802. Al als kind ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Adèle. Een van zijn dochters stierf bij een ongeluk met een boot. Hij schreef veel gedichten over zijn verdriet.

Vandaag staat Hugo vooral bekend om zijn romans en toneelstukken. Ze handelen vaak in de geschiedenis en zijn eng-griezelig. In “De klokkenluider van de Notre Dame” beschrijft hij het leven in de late middeleeuwen, rond de kerk van Notre Dame in Parijs. Een ander beroemd werk is het stuk “The Elves”, in het Frans: “Les Misérables“.

Hugo werkte ook in de politiek. Eerst stond hij aan de zijde van de koning , daarna werd hij een voorstander van democratie. Hij was voor het recht op vrije meningsuiting en de doodstraf . Toen in 1848 een staatshoofd werd gekozen voor de Franse Republiek , steunde hij Louis Napoleon Bonaparte. Dit was een neef van de voormalige keizer Napoleon.

Hugo moest echter snel beseffen dat hij een fout had gemaakt in Louis-Napoleon. Dit maakte zichzelf tot de nieuwe keizer en wilde alleen regeren. Hugo verliet Frankrijk en woonde onder andere op British Isles in het Engelse Kanaal. Pas nadat Frankrijk zijn keizer in 1870 had opgegeven, keerde hij terug. Daarna woonde hij 15 jaar in Parijs.