Wiens kleur ogen krijgt het kind?

Van tevoren is nauwelijks te voorspellen welke kleur ogen een kind zal krijgen. Het kan de kleur ogen van een van zijn ouders erven, maar ook de kleur van de ogen van een van zijn grootouders.

Als beide ouders dezelfde kleur ogen hebben, zal het kind waarschijnlijk ook wel die kleur krijgen. Is het de kleur blauw, dan is dat zeker zo. De kleur ogen van de grootouders doet er dan niet toe. Is de kleur van de ogen van beide ouders bruin, dan hoeft het kind niet per se ook bruine ogen te krijgen. Heeft namelijk een van de grootouders blauwe ogen, dan kan die kleur bij de kleinkinderen weer terugkomen.

Hebben beide ouders verschillend gekleurde ogen, dan is het niet mogelijk de kleur bij de kinderen te voorspellen. In de regel is het zo dat bruin overheerst boven blauw.
Overigens is het wel zo dat baby’s bij hun geboorte vaak nog blauwe of blauwgrijze ogen hebben. Welke kleur de ogen uiteindelijk zullen krijgen, weet je pas na ongeveer een half jaar. Want een eventuele vorming van andere oogkleurstoffen begint pas enkele maanden na de geboorte. Baby’s met een donkere huidskleur hebben bij de geboorte meestal al bruine ogen.