Wijnvlekken verwijderen

Vlekken van rode wijn. Als de vlekken vers zijn houdt men ze boven stoom. Weken in warme melk en daarna schoonspoelen in een warm badje van water met een scheutje azijn is een oud, maar nog steeds goedwerkend middel. Ook waterstofsuperoxyde helpt. Wel vlug uitspoelen.

Wijnvlekken verwijderen: op bijvoorbeeld tafellakens. De wijn direct opnemen j met een vochtige ingeknepen en langzaam los te laten spons. Daarna overvloedig zout op de plek strooien en de wijn erin laten trekken. I Daarna het tafellaken met een sopje wassen. De vlekken kunnen ook , met alcohol worden verwijderd.

Wijnvlekken mogen niet te lang indrogen. Het beste is ze meteen te behandelen. Ook vlekken op een overhemd e.d. direct met warm tot heet water wegspoelen; handdoek eronder, met badstoffen doek gedoopt in heet water de vlekken deppen.

Rode wijnvlekken verwijderen: in wollen -en dergelijke -vloerbedekking haalt men eveneens weg door de vlek met zout te bedekken. Steeds het zout verversen totdat het geen wijn meer opneemt. Vlekken die droog zijn eerst natmaken met water.

Yoghurtvlekken verwijderen: eerst laten opdrogen, daarna wegborstelen en de overblijvende sporen verwijderen met wasbenzine of water en zeep.

IJsvlekken verwijderen: met heet water behandelen als het ijs is weggeschraapt. Het kan ook met wasbenzine of alcohol.

Zalfvlekken verwijderen: (vette) kunnen bestreden worden als bij ‘Vetvlekken’.

Zuren op parels. De echte parels ontstaan spontaan -en dus zonder

kweekmethode -in oesters. Ze komen in vele vormen en kleuren voor en worden aangetast door zuren, soms ook lichaamszuren.

Toch is het goed parels op het lichaam te dragen om qat er door het lichaamsvet een zekere bescherming en een diepere glans optreedt. Het wordt aanbevolen parels die gedragen worden eenmaal per jaar opnieuw te laten (of zelf te) rijgen. Het is goed de parels dan tevens te reinigen met een licht zeepsopje met een scheutje melk erin. Ook namaakparels kunnen zo gereinigd worden.

Zweetvlekken verwijderen: zijn vrij eenvoudig te verwijderen a) als ze vers zijn met lauw water b) als ze oud zijn met een mengsel van 3 delen ether, 3 delen alcohol en 1 deel geest van salmiak.

Ook een oplossing van ammonia in water is een goed middel. Naspoelen met een oplossing van water en blanke azijn wordt aanbevolen.