In welke landen in Europa zijn de winterbanden verplicht?

In welke landen in Europa zijn winterbanden vereist? Waar is er alleen een vereiste voor winterbanden in winterse wegomstandigheden?
We hebben de belangrijkste informatie over de belangrijkste landen in Europa samengevat:

Winterbanden in Finland

In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 28 februari (of 29 februari) van het volgende jaar voor alle voertuigen tot 3,5 ton. Autobanden hebben een minimale profieldiepte van 3 millimeter nodig. Maar het wordt aanbevolen 5 millimeter.

Winterbanden in Frankrijk

In dit land zijn winterbanden vereist bij het aangeven van bepaalde wegen. Als je betrapt wordt zonder winterbanden, kost dit 135 euro

Winterbanden in Italië

Hier kunnen op sommige wegen verplichte winterbanden en sneeuwkettingen worden voorgeschreven. In de Aosta-vallei zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot 15 april van het volgende jaar. Als alternatief kunnen winterbanden op de zomerbanden worden gemonteerd voor winterbanden.

Winterbanden in Kroatië

Vergelijkbaar met Duitsland. Er is geen winterband vereist, maar sneeuwval is verplicht voor winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm.

Winterbanden in Oostenrijk

Hier is een zogenaamde situationele winterbanden verplicht: personenauto’s (klasse M1) en vrachtwagens (klasse N1) tot 3,5 ton moeten worden uitgerust in de periode van 1 november tot 15 april van het volgende jaar in winterwegomstandigheden met winterbanden. Deze omvatten rijstroken met sneeuw, ijs, sneeuwbrij. Als alternatief kunnen twee aandrijfwielen worden voorzien van sneeuwkettingen. Als het wegverkeer in gevaar is, kunnen boetes tot 5.000 euro worden opgelegd.

In Oostenrijk is de 4-regel (ook wel 4x4x4-regel genoemd) van toepassing:

Alle vier de banden moeten winterbanden zijn met modder (M + S) modder en sneeuw.
Winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 4 mm (radiaal type) / 5 mm hebben voor diagonaalbanden.
De normale levensduur van een winterband is 4 jaar.

Winterbanden in Zweden

Winterbanden verplicht van 1 december tot 31 maart. Minimale profieldiepte 3 mm. Dit geldt echter alleen voor in Zweden geregistreerde voertuigen.

Winterbanden in Zwitserland

Er is hier geen vereiste voor winterbanden. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om winterbanden te gebruiken, omdat het stuur samen kan worden getrokken in geval van een ongeval of verkeershinder.

Winterbanden in Slovenië

Sinds 2009 zijn winterbanden verplicht. Dit is geldig vanaf 15 november en 15 maart van het volgende jaar. Maar zelfs buiten de winterperiode zijn winterbanden vereist.

Winterbanden in Tsjechië

Ook in Tsjechië zijn winterbanden verplicht van 15 november tot 15 maart en in winterse wegomstandigheden.