Wintersport in Andorra

Andorra is een zeer kleine staat in Europa. Hij heeft minder inwoners dan veel Nederlandse steden, ongeveer 87000. Het ligt tussen Frankrijk en Spanje in de bergen van de Pyreneeën. De meeste inwoners spreken Catalaans, net als de Catalanen in het aangrenzende gebied van Spanje. De meeste inwoners zijn katholiek. De hoofdstad heet Andorra la Vella.

Andorra wordt sinds de middeleeuwen geregeerd door zijn twee buurlanden. Tegenwoordig heeft het twee prinsen tegelijkertijd: een Spaanse bisschop, een hoge vertegenwoordiger van de kerk, en het Franse staatshoofd, de Franse president. Maar het parlement van Andorra wordt gekozen door het volk.

Hoewel het in de zomer warm wordt, zijn de winters erg koud en brengen veel sneeuw met zich mee. Dat komt omdat Andorra zo hoog in de bergen ligt. Er is heel weinig grond geschikt voor landbouw. Bovenal verbouwen de Andorran aardappelen en tabak en houden ze vee. Het land heeft echter geen andere eigen middelen dan rots die kan worden gebruikt om te bouwen. Het moet aardgas, olie en veel elektriciteit in het buitenland kopen.

Het belangrijkste voor de economie is wintersport. Dit maakt de diensten tot een grote bron van inkomsten voor Andorra. De toeristen kopen veel tabak en alcoholische dranken in het land omdat ze daar goedkoper zijn. Daarnaast kopen ze ook gouden sieraden, lederwaren, kleding en cosmetische producten. Banken en nog veel meer worden aan al deze services toegevoegd.

In Andorra is er noch een luchthaven, noch een spoorweg. Maar er is een heel goed bussysteem. Veel mensen gebruiken ook hun eigen auto.