Yoga oefeningen – 1

yoga1Ik ben ervan overtuigd, dat het goed voor je is maar ik zal het nooit kunnen.’ Dat is de reactie van de meeste mensen op de suggestie om aan yoga te gaan doen. Ze kennen de feiten niet. Yoga kent geen pijnlijke of acrobatische toeren. Niemand hoeft zich aan uitputtende oefeningen te onderwerpen of zich aan minutieuze schema’s te houden. Er is geen onbegrijpelijke mystiek.

Het geheim van yoga ligt in het opwekken en vasthouden van energie, niet in de verspilling ervan. in plaats van geweldige biceps en dito dijen ontwikkelt u met yoga minder forse maar verantwoorde spieren en eeh lenig, lekker los lijf. Tijdens de oefeningen wordt niet meer dan geringe druk uitgeoefend, wordt rustig geprobeerd en gestrekt, waarbij de werking van klieren en de bloedsomloop worden gestimuleerd, terwijl aandacht wordt besteed aan een diepe ademhaling. Yoga is een vorm van lichamelijke en geestelijke controle. Het is een systeem van zelfvernieuwing, duizenden jaren geleden in India ontwikkeld tot de grootste mate van nauwkeurigheid. Je kunt op vele manieren aan yoga doen en yoga is een antwoord op heel verschillende behoeften. Ze kan een methode zijn om een slank, lenig en gezond lichaam te verkrijgen. Ze kan een weg zijn om tot innerlijke rust te komen. En voor een gering aantal zeer toegewijde beoefenaars is ze de weg naar een verheven geestelijk niveau. Een essentieel uitgangspunt van yoga is, dat lichaam en ziel onscheidbaar zijn dat het welzijn van een van beide ook afhangt van het andere deel van deze tweeeenheid. Het doel van hatha yoga, het fysieke yogasysteem, is het bereiken van evenwicht, van harmonie tussen het lichaam en de geest. Deze yogacursus is speciaal ontworpen om mannen en vrouwen de gelegenheid te geven, lichamelijk fit te worden en zich te ontspannen. Elke keer oefenen kost u maar een minuut of dertig, een fractie van elke dag, die echter een belangrijk deel van uw leven zal gaan uitmaken. De oefeningen zullen uw lichaam krachtiger maken en ontspannend werken op uw geest. Ze zullen u beter bestand doen zijn tegen de lichamelijke en geestelijke inspanningen, die van u gevergd worden. Hatha yoga bestaat uit een systeem van oefeningen, dat heel anders is dan andere systemen hoewel veel van de ontdekkingen door yogaleermeesters zijn ‘geleend’ en in andere oefenprogramma’s zijn verwerkt. Elke keer, dat u oefent, zult u zich na afloop prettiger voelen dan ervoor, vooral in geestelijk opzicht.

DE RUSTHOUDING
Ga op uw rug liggen met de voeten wat uit elkaar. Houd uw armen naast uw lichaam met de handpalmen naar boven en ontspan gezicht en hals. Sluit uw ogen. Plaats uw tong achter uw ondertanden en ontspan uw kaken. Adem uitsluitend u zich minder gespannen zult voelen en goed in vorm. Uw spieren zullen aan stevigheid winnen en u zult uw gewriehten beter kunnen gebruiken. Uw lichaamshouding zal uitstekend worden en u zult zien in een uitstekende conditie bevinden. Yoga zorgt ervoor, dat u er beter uitziet en dat u zich beter voelt. En dit alles zonder werkelijke inspanning. Het is een grondregel van de yoga, dat u stopt, zodra u tijdens een oefening iets als pijn begint te voelen. Het is niet nodig uw lichaam te forceren. Het is voldoende, als u elke oefening zo goed mogelijk probeert te doen. Maar zelfs dan zult u verbaasd zijn over de vorderingen die u maakt door regelmatig een half uurtje te oefenen.
Om volledig profijt van yoga te trekken, moet u proberen om yogaoefeningen. tot een gewoonte te maken. ‘s Ochtends vroeg, voor het ontbijt, is eengoedetijd om yoga te doen. Kies een rustige en goed geventileerde kamer en doe de oefeningen op een samengevouwen deken, een dikke badhanddoek of een kleedje. Het is belangrijk, dat u zich tijdens de oefeningen vrij kunt bewegen. Als u kleren wilt dragen, zorg er dan voor, dat ze niet knellen. U moet geen yoga doen met een volle maag. Het is raadzaam, na het eten minstens twee uur te wachten. Een koude douche of een koud bad om uw lichaam wat los te maken, is een goed begin. Een erg warm bad zou er toe kunnen leiden, dat u uw lenigheid overschat. Elke keer, dat u oefent, zou u moeten beginnen en eindigen met de rusthouding. Goed ontspannen is misschien moeilijker dan u denkt; onderschat derhalve niet het belang van deze houding.
Yogahoudingen worden asana’s genoemd, en er bestaan twee soorten, de statische en de dynamische, ofschoon ze in sommige oefeningen worden gecombineerd. Statische oefeningen vragen, een bepaalde houding gedurende enige tijd vast te houden, terwijl dynamische oefeningen beweging verlangen, of van het hele lichaam, of van een deel ervan. De bewegingen bij yoga zijn langzaam en gracieus, zonder inspanning of haast. Probeer een gevoel van geleidelijke overgang te bewerkstelligen, als u van de ene houding in een andere overgaat.

Goed ademhalen is bij yoga erg belangrijk. Zorg ervoor, langzaam en diep adem te halen op de manier, zoals voor elke asana afzonderlijk wordt vermeld. De meeste mensen gebruiken maar een deel van hun ademhalingsorganen. Bij yoga ligt de nadruk op uitademen. Bedenk, dat de tijd die u aan yoga spendeert, tijd is, die lichaam en geest ten goede komt. Begin daarom kalmpjes aan de eerste les. Doe de navolgende oefeningen zo goed mogelijk, elke dag, twee weken lang.

DE STOKHOUDING
Strekt en reduceert leest en taille; maakt rugspieren sterker. Probeer tijdens de oefening het strekken in uw hele lichaam te voelen.

Standaardstrekking
1. Ga op uw rug liggen met uw handen boven uw hoofd op de vloer.
2. Haal adem. Strek uw rechter arm en rechter been zoveel mogelijk. Tel rustig tot vijf. Uitademen en ontspannen. 3. Herhaal deze oefening met uw linker arm en linker been.
Doe de oefening nog 3 keer links en 3 keer rechts.
Diagonale strekking 1. Inademen. Strek uw rechter arm en linker been. Vijf tellen vasthouden. Uitademen en ontspannen. 2. Herhaal dit met uw linker arm rechter been. Doe de oefening nog 3 keer om en om tot vijf. U kademen en ontspannen.
3. Herhaal deze oefening met uw linker arm en linker been.
Doe de oefening nog 3 keer links en 3 keer
rechts.
Diagonale strekking
1. Inademen. Strek uw rechter arm en linker been. Vijf tellen vasthouden. Uitademen en ontspannen.
2. Herhaal dit met uw linker arm rechter been.
Doe de oefening nog 3 keer om en om.

BUIKADEMHALING
yoga oefening buikademingOntspant en kalmeert  belangrijk voor de beheersing van ademhaling en buikspieren.
1. Ga op uw rug liggen met uw armen naast u. Gedurende vier tellen rustig inademen. Vul uw buik met lucht.
2. Gedurende 6 â 8 tellen rustig uitademen, waarbij u uw buik intrekt. Oefen deze langzame en ritmische wijze van ademhalen tien keer. 3. Breng uw voetzolen tegen elkaar en laat uw knieen zoveel mogelijk naar de vloer toe zakken. Houd uw armen boven uw hoofd en uw ellebogen tegen de vloer. in deze houding wordt u gedwongen om de buikademhaling te doen. Gedurende 6 â 8 tellen inademen. Herhaal de oefening 10 keer.

KNIEBUIGING
Stimuleert de inwendige organen en maakt een holle rug rechter.
1. Ga op uw rug liggen. Inademen. Buig uw rechter knie en pak hem met beide handen stevig vast. Uitademen en uw dij tegen uw borst drukken. Drie keer herhalen.
2. Inademen. Buig uw linker knie. Stevig vastpakken. Uitademen en uw dij tegen uw borst drukken. Drie keer herhalen.
3. Buig beide knieen en houd ze met uw handen stevig vast. Haal diep adem. Druk uw dijen tegen uw borst en adem langzaam uit.
Herhaal de oefening 3 keer.

ROEIEN
Versterkt rug, buik en schouderspieren.
1. Ga met gestrekte benen zitten, de voeten een decimeter van elkaar. Leun achterover. Buig uw armen en bal uw vuisten. Inademen.
2. Buig voorover maar houd uw rug gestrekt. U kademen en maakt daarbij roeibewegingen.
Herhaal de oefening 6 keer.

DE TWIST
Maakt de binnenzijde van uw dijen slanker, reduceert de taille en versterkt de wervelkoIom.
1. Ga zitten met de benen zo ver mogelijk gespreid. Inademen en breng uw armen op schouderhoogte.
2. Draai uw lichaam vanuit de heupen en probeer met uw rechter hand uw linker grote teen aan te raken.
3. Strek uw linker arm in tegengestelde richting aan uw rechter en kijk naar achteren, terwijl u langzaam uitademt. Draai weer terug, inademen, en pak met uw linker hand uw rechter grote teen. Zes keer herhalen, waarbij u langzaam en gelijkmatig van de ene kant naar de andere draait.

DE COBRA
yoga cobraVerstevigt kin-, hals-, nek- en rugspieren.
1. Ga op uw buik liggen met uw handen onder uw schouders.
2. Druk uw voorhoofd tegen de vloer; houd uw voeten gestrekt en tegen elkaar gedrukt.
3. Druk langzaam uw kin naar voren.
4. Inademen en til alleen uw hoofd en schouders van de vloer. Blijf tien tellen in deze houding liggen. Uitademen, breng uw kin weer naar de vloer en verder naar achteren, tot uw voorhoofd op de grond rust.
Herhaal de oefening 1 keer.

DE BOOM
Ontwikkelt uw evenwichtsorganen en verstevigt uw beenspieren.
Leg de zool van uw linker voet tegen de binnenkant van uw rechter dij en doe dat zo hoog mogelijk. Breng uw armen op schouderhoogte. Richt uw bük op een vast punt voor u. Haal in deze houding vijf keer rustig adem.

DE DRIEHOEK
Reduceert leest en taille, maakt uw wervelkolom sterker en brengt de spieren van uw hele lichaam in een betere conditie.
1. Ga staan, met de voeten een kleine meter uit elkaar, en strek uw armen zijwaarts.
2. Houd uw rug gestrekt en buig naar rechts, waarbij uw rechter hand langs uw rechter been glijdt. Breng uw linker arm boven uw hoofd, zodat het gewichtervan u helpt, een beetje verder te komen. Uitademen als u uw lichaam buigt. Langzaam opkomen en inademen.
3. Buig naar de andere kant toe. Herhaal de oefening 3 keer links en 3 keer rechts.

Yoga-oefeningen Yoga-oefeningen