yoga oefeningen 10

Sommigen uwer hebben de lessen misschien onderbroken om de bijzondere ademhalingsoefeningen en de zonaanbidding te leren, terwijl anderen deze misschien oversloegen en gewoon met deze les hun yogacursus yoortzetten. Als u tot nu toe op degelijke wijze de oefeningen hebt trachten uit te voeren en als u de oefeningen uit de vorige hoofdstukken redelijk beheerst, dan zal elke expert graag erkennen, dat u aardig op weg bent, een echte yogi te worden.

Voor sommigen mensen is het moeilijk om alleen te werken, zonder aanmoediging en morele ondersteuning. Aan de andere kant zult u er zich langzamerhand van bewust worden, hoeveel u met deze cursus al heeft gewonnen grotere evenwichtigheid, kalmte, een beter concentratievermogen, en dat zal ertoe bijdragen, dat u doorzet. Het volgen van deze lessen betekent gewoon: elke dag naar je eigen les in je eigen huis gaan. Bedenk, dat het belangrijk is, dat u deze houdingen naar uw beste kunnen uitvoert. Het leren en gaan beheersen van yoga is een proces van geleidelijkheid u bedriegt uzelf, als u iets overhaast. Als u een bepaâlde houding of oefening moeilijk vindt, blijf dan de voorafgaande varianten oefenen, en doe deze zo goed mogelijk, tot het desbetreffende lichaamsdeel lenig genoeg is. Als u merkt, dat uw kniepezen stijf zijn, uw armen slap of uw concentratie slecht, doe dan naast de gewone les wat extraoefeningen om zo’n plaatselijk tekort op te heffen.
Besteed elke dag ongeveer dertig minuten voor de oefeningen van deze les.

DE RUSTHOUDING
Ga op uw rug liggen met uw voeten wat uit elkaar. Houd uw armen langs uw lichaam met de handpalmen naar boven en ontspan hoofd en nek. Sluit uw ogen. Plaats uw tong achter uw ondertanden en ontspan uw kaak. Haal uitsluitend adem door uw neus. Probeer, zowel lichaam als geest te ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten in deze houding liggen

DE VOLLEDIGE ADEMHALING
Activeert de ademhalingsorganen, ontspant het lichaam en de geest, verhoogt de longencapaciteit en daarmee de hoeveelheid lucht die kan worden ingeademd.
1. Ga op ,uw rug liggen met uw armen naast uw lichaam. Haal zo diep mogelijk adem door uw buik uit te zetten.
2. Leg dan uw handen op uw borst en zuig lucht in uw longen door uw borst uit te zetten. Maak uw longen zo vol mogelijk. Houd een ogenblik uw adem in en begin dan langzaam uit te ademen. Als uw longen helemaal leeg zijn, wacht u even voor u opnieuw inademt.
Herhaal de oefening 9 keer.

DE KROKODIL
Zorgt voor een betere samenwerking van de spieren onderling en voor een betere spierbeheersing, maakt de spieren onder in de rug los, maakt de beenspieren sterker en geeft u een slanke taiile.
Deze oefening moet langzaam en rustig worden uitgevoerd, terwijl de adem gedurende de hele oefening moet worden ingehouden.
1. Ga op uw rug liggen met uw armen op schouderhoogte zijwaarts gestrekt. Terwijl u inademt, brengt u uw rechterbeen verticaal.
2. Breng uw rechterbeen langzaam naar links, tot het de vloer raakt, en tegelijkertijd draait u uw hoofd zo ver mogelijk naar rechts.
3. Blijf uw adem inhouden, til uw rechterbeen weer omhoog en laat het vervolgens zo ver mogelijk naar rechts zakken, waarbij u uw hoofd naar links draait. Houd uw armen gestrekt en uw been stil, als u de oefening uitvoert. Breng uw rechterbeen weer terug naar het midden en laat het rustig op de vloer zakken, terwijl u uitademt.

Herhaal de oefening met uw linkerbeen. Als de oefening u niet te veel ongemak bezorgt, herhaal haar dan nog eens helemaal. Denk erom, uw adem in te houden.