yoga oefeningen 11

Weinig mensen leven in een streek, waar de lucht echt schoon is. Als gevolg daarvan zijn we geneigd, niet al te diep adem te halen, en vaak dan nog door de mond, uit vrees, teveel vuil binnen te krijgen. Dit is fout: de menselijke neus is een verbazingwekkend goede filter, die voorkomt, dat vuil onze longen bereikt, en die de ingeademde lucht bevochtigt en verwarmt.

Als u door de mond adem haalt, krijgt uw lichaam droge koude, ongefilterde lucht te verwerken.

De meesten van u zullen wel de speciale oefeningen beheersen, die erop gericht zijn, dat u automatisch door de neus adem haalt, en waardoor de capaciteit van uw longen vergroot wordt. Bovendien wordt het hele systeem van hart en bloedvaten erdoor verbeterd. Als uw neus vaak verstopt is door een verkoudheid of een voorhoofdsholteontsteking, probeer dan de reinigende houding uit les 9. Een andere succesvolle methode is ‘neti’, een Indiase geneeswijze, waarvoor een bijzonder soort kan nodig is, maar het gaat ook wel met een theepot, waaraan een smalle tuit zit. Vul de pot half met lauw water, waaraan wat zout is toegevoegd. Uw hoofd moet zich boven iets bevinden, waarin water kan worden opgevangen: een fonteintje, een teiltje o.i.d. Ontspan uw gezicht en doe uw mond een beetje open. Buig uw hoofd naar links en giet langzaam water in uw rechter neusgat; als uw mond open staat en uw gezicht is ontspannen, zou het water uit uw linkerneusgat moeten komen. Herhaal dit aan de andere kant. Vervolgens buigt u uw hoofd achterover en terwijl u uw mond open en uw gezicht ontspannen houdt, giet u water in uw rechterneusgat. Nu moet u het water uitspugen. Dit herhaalt u met het linkerneusgat. Uitademen is natuurlijk net zo belangrijk als inademen. Als kind werd ons gezegd, goed diep adem te halen, maar over uitademen werd nooit gesproken. Maar via de uitademing raken we de vergiften uit ons lichaam kwijt. Dit komt ook bij de speciale ademhalingscursus tot uitdrukking. Probeert u in ieder geval, goed diep door uw neus adem te halen en probeert u zich van het uitademen bewust te worden.
Probeer uzelf ervan te overtuigen, dat u de oefeningen goed en grondig doet en herhaal zo nodig de wat eenvoudiger varianten van de oefeningen, waarmee u moeilijkheden heeft.

 

DE RUSTHOUDING
Ga op uw rug liggen met uw voeten een beetje van elkaar. Houd uw armen naast uw lichaam met de handpalmen naar boven. Ontspan hoofd en nek. Voel, hoe aile spiertjes in uw wangen zich ontspannen. Stelt u zich voor, dat een hand langzaam over uw haar strijkt en uw hoofdhuid masseert. Haal net als anders alleen door uw neus adem. Probeer lichaam en geest te ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten zo liggen.

 

LEUSVLEUGENADEMHALING
Verbetert de ademhaling, maakt de spiertjes in de neusgaten sterker, verbetert uw concentratievermogen en ontspant.

Ga op uw hielen in de donderslaghouding zitten en leg uw handen op uw knieen. Haal normaal adem en trek bij iedere ademhaling uw neusvleugels naar binnen. Concentreert u zich op uw neusvleugels en doe deze ademhaling gedurende drie minuten.