yoga oefeningen 14

De lotus is de houding, die de meeste mensen, welke met yoga beginnen, het liefst willen i leren. Ze beschouwen de lotus als de koningin van de yogaasana’s en als de belangrijkste. Nu moge de lotus de koningin zijn dat is eeri kwestie van smaak maar aile houdingen zijn even belangrijk. Wat telt is, hoe u de oefeningen doet. De lotus is alleen belangrijk voor langdurige meditatie; als u niet zo lang wilt mediteren, is elke zittende houding goed. Maar de lotus biedt voordelen: de lotus is een goede manier om te zitten en zich te ontspannen, omdat u uw rug recht moet houden. Een goede houding is altijd zinvol. Maar bovenal geldt misschien wel, dat het een fraaie zithouding is. En alleen daarom is het al een houding, die de moeite van het aanleren waard is. De lotus is niet zo moeilijk, als u uw benen zonder al te veel inspanning kunt kruisen. De meeste mensen moeten de lotus echter geleidelijk onder de knie zien te krijgen. Overhaasting schaadt. Als u de halve lotus uit deze les moeilijk vindt, forceer dan niets, maar oefen uw kniee’n, tot ze lenig genoeg zijn. Dat helpt ook voor de vlinder uit les 2, die overigens een goede voorbereiding voor de lotus is. Als u de halve lotus beheerst, moet u nog een paar weken oefenen en de halve lotus perfectioneren, alvorens u aan de hele lotus begint.

DE SCHAAR
Maakt de wervelkolom sterker, vooral ook het onderste deel van de rug en de nekspieren, verbetert het samenspel van de spieren.

Ga op uw rug liggen met uw armeri ontspannen naast uw lichaam. Til langzaam uw rechter been in een verticale positie. Til uw linker been op en laat uw rechter been zakken tot een decimeter boven de grond. Til uw rechter been weer op en laat gelijktijdig uw linker been tot een decimeter boven de grond zakken. Ga door met afwisselend de benen omhoog en omlaag te brengen tot een totaal van tien keer. Uw voeten mogen daarbij de vloer niet raken.

DE RUSTHOUDING
Ga op uw rug liggen met uw voeten wat uit elkaar. Houd uw armen langs uw lichaam met de handpa.lmen naar boven en ontspan hoofd en nek. Sluit uw ogen. Plaats uw tong achter uw ondertanden en ontspan uw kaak. Haal uitsluitend adem door de neus. Probeer, zowel lichaam als geest te ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten in deze houding liggen.

SNUIVEN
Verhoogt de longencapaciteit, verbetert de ademhaling, activeert de ademhalingsorganen.
Ga gemakkelijk zitten en houd hoofd en rug recht. Sluit met uw rechter wijsvinger uw rechter neusgat en adem zo diep mogelijk uit. Als de lucht uit uw lichaam is, wacht u even en vervolgens haalt u adem met korte onderbrekingen: u snuift lucht. Forceer niets. Langzaam uitademen en de borst ontspannen. Herhaal dit twee keer. Herhaal deze ademhalingsoefening drie keer met het linker neusgat gesloten d.m.v. uw linker wijsvinger.