yoga oefeningen 4

De meesten van ons zitten niet vaak stil, zelfs ni’et voor een paar minuten. We zijn geneigd te wiebelen en te hannesen. U zult echter inerken, dat het met behulp van yoga mogelijk is, steeds langer onbeweeglijk te zitten. Hoewel er wat mensen bestaan, voor wie de /otohouding – de klassieke yogahouding met gekruiste benen en de voeten hoog op dedijen een normale, dagelijkse houding is, bezorgt ze de meesten toch moeilijkheden. Maar deze houding is alleen belangrijk.bij een diep mediteren en daar dit niet een ieders doel is, is het beter voor u, bedreven te worden in gemakkelijker zithoudingen.

Elke houding geeft bepaalde voordelen. Sommige zijn kalmerend, andere helpen bij de concentratie en Vajrasana, de donderslag, een van de weinige yogahoudingen die onmiddellijk na een maaltijd gedaan kunnen worden, helpt de spijsvertering.

RUSTHOUDING
Ga op uw rug liggen met de voeten een klein beetje van elkaar. Houd uw armen naast uw lichaam met de handpalmen naar boven. Ontspan hoofd en nek. Voel, hoe aile spiertjes in uw wangen zich ontspannen. Stelt u zich voor, dat een ontdekken, welke zithoudingen u het gemakkelijkst vallen. Probeer daarna zich te ontspannen, terwijl u zit. Uw hoofd en rug moeten voortdurend in een rechte lijn met elkaar zijn en als u in het begin ontdekt, dat u zo niet gemakkelijk kunt zitten, leun dan tegen de muur of tegen een meubelstuk, totdat u ontdekt, dat u ook zonder kunt. Gebruik een zithouding om uit te rusten tussen de zitoefeningen in. U gebruikt deze korte pauzes het best, wanneer u uw ogen sluit en probeert zich te ontspannen met behulp van een langzame, diepe ademhaling. De volgende oefeningen, die gedurende een week moeten worden gedaan, zijn voor mannen en vrouwen. De les zal elke keer een half uur in beslag nemen. Beginnen betekent ontspannen hand langzaam over uw haar strijkt en uw hoofdhuid masseert. Haal, zoals te doen gebruikelijk is, alleen adem door uw neus. Probeer lichaam en geest te ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten zo liggen.

DE STOKHOUDING
Strekt en reduceert leest en taille, verstevigt rug-, armen beenspieren.
1. Ga op uw rug liggen met uw armen gestrekt boven uw hoofd. Inademen. Strek uw hele lichaam met inbegrip van armen en benen. Houd gedurende vijf tellen vast.
2. Uitademen en ontspannen. Span de spieren aan weerszijden van de wervelkolom door tegen de vloer te drukken.
Vijf tellen vasthouden.
Herhaal de oefening 3 keer.