yoga oefeningen 5

Ofschoon yoga een zekere overeenkomst vertoont met gymnastiek en turnen evenwicht, concentratie, sommige oefeningen zijn er toch fundamentele verschillen. Bij gymnastiek (en andere lichamelijke oefeningen) is de concentratie naar buiten gericht. Bij yoga gaat het om de algehele innerlijke concentratie en het observeren van de lichaamsfuncties. Dit betekent vaak een groot probleem, wanneer mensen met yoga beginnen. We zijn er allemaal aan gewend, dat onze aandacht gemakkelijk afgeleid wordt. Je zintuigen op iets richten, je concentreren, is een zo geheel nieuwe belevenis, maar ook zo nodig om volledig profijt van de yoga te kunnen trekken.

Om dit probleem de baas te worden, zou u zich beter bewust moeten worden van de wijze, waarop we onze ogen gebruiken, door ze in sommige oefeningen te sluiten en te ontspannen, of uw blik op een punt gericht te houden om uw evenwicht te bewaren, zoals in de boom.
Een ander belangrijk verschil tussen yoga en de meeste andere vormen van lichamelijke oefeningen is het ontbreken bij yoga van wedijver. Dit is misschien ook wel moeilijk te accepteren voor iemand, die gewend is te denken in de zin van competitie en winnen. Bij yoga wordt er van niemand gewonnen. Het geeft niet, dat u een oefening misschien niet helemaal correct doet. Wat wel belangrijk is, is, dat u uw best doet.

Een yogademonstratie is geen attractie voor een feestje. Uw yoga moet iets bijzonders en persoonlijks zijn, dat u helpt en door uw ontwikkeling anderen.
Net als de vijf voorafgaande lessen, is ook deze voor mannen en vrouwen ontworpen. De les duurt ongeveer dertig minuten. Begin ook nu weer met de rusthouding, die u ontspant.

DE RUSTHOUDİNG
Ga op uw rug liggen met uw voeten een beetje van elkaar. Houd uw armen naast uw lichaam met de handpalmen naar boven. Ontspan hoofd en nek. Voel, hoe aile spiertjes in uw wangen zich ontspannen. Stelt u zich voor, dat een hand langzaam over uw haar strijkt en uw hoofdhuid masseert. Haal net als anders alleen adem door uw neus. Probeer lichaam en geestte ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten zo liggen.

DE KROKODIL – 5 Gaat een holle rug tegen, vergroot de buigzaamheid van de wervelkolom, reduceert de taille.
1. Ga op uw rug liggen met uw armen op schouderhoogte zijwaarts gestrekt. Trek uw knee’n op en breng uw voeten zo dicht mogelijk bij uw lichaam. Inademen.
2. Houd uw benen, knieen en voeten gesloten, draai uw heupen en benen naar rechts en draai uw hoofd zo ver mogelijk naar links.
3. Draai uw heupen en benen naar links en draai uw hoofd zo ver mogelijk naar rechts.
Blijf uw adem inhouden en herhaal de oefening.
Keer terug in de uitgangspositie, strek uw benen en adem uit.