yoga oefeningen 6

Hoewel yoga in het westen bijzonder populair is geworden, weten veel mensen niet precies, wat het is en wat het inhoudt. Yoga is beslist geen religie, hoewel sommige van de door yoga bewandelde paden naar het hoogste doel moeten leiden. Yoga is geen vorm van eredienst, ook al worden pogingen in het werk gesteld, dat ervan te maken, Yoga is niet alleen maar een systeem van lichamelijke oefeningen hoewel hatha yoga ze wel omvat. Yoga is geen methode om zich van de wereld af te zonderen en een kluizenaar of celibatair te worden, hoewel sommigen, die in de grootst mogelijke privacy wensen te leven, yoga soms toch als middel gebruiken. Eerst en vooral is yoga een wetenschappelijk systeem voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Duizenden jaren al heeft yoga z’n waarde bewezen en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat is verricht, bewijzen het opmerkelijke inzicht en de intelligentie van degenen, die dit systeem ontwikkelden. Yoga kan vele wegen bewandelen, wegen naar de eenwording van de geest van het individu met de universele geest, het transcendente bewustzijn. De vier bekendste zijn hatha, karma, bhakti tvı gyana. Karma betekent actie en karma yoga wordt beoefend door mensen in dienst van de naaste. Het is de yoga van de goede werken en vriendelijkheid. Bhakti yoga is intens godsdienstig en streeft naar vereniging met God door middel van gebed en liefde.

Gyana yoga volgt het geestelijk rationele pad en streeft het doel na door ontwikkeling van het intellect.

Dit zijn dus de vier belangrijkste stromingen binnen de yoga:
hatha de yoga van de beheersing van lichaam en geest karma de yoga van de dienst aan de naaste bhakti de yoga van geloof en vroomheid gyana de yoga van studie en kennis. Er zijn nog andere paden, zoals de raja yoga die volmaakte controle over de geest nastreeft, en manta yoga die geent is op de mystieke betekenis van geluiden. Deze cursus houdt zich bezig met hathayoga, het pad dat leidt tot de beheersing van lichaam en geest en waaraan de meeste mensen denken, wanneer ze over yoga spreken. Net als de vorige lessen, is ook deze voor zowel mannen als vrouwen. De les kost u een half uurtje en u dient weer te beginnen met de rusthouding.

DE RUSTHOUDİNG
Ga op uw rug liggen met uw voeten wat van elkaar. Houd uw armen langs uw lichaam met de handpalmen naar boven en ontspan hoofd en nek. Sluit uw ogen. Plaats uw tong achter uw ondertanden en ontspan uw kaak. Haal uitsluitend adem door uw neus. Probeer, zowel lichaam als geest te ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten in deze houding liggen.