yoga oefeningen 8

Nu we met deze les langzamerhand tot de gevorderden gaan behoren, is het goed, erbij stil te staan, dat een van de belangrijkste regels voor het beoefenen van hatha yoga is: forceer niets. Yoga moet u fitter maken, leniger en gezonder, maar mag nooit tot geforceerde of zelfs maar pijnlijke spieren leiden, tot geen enkel lichamelijk ongemak. Als een bepaalde oefening moeilijk blijkt of u voelt zich er niet plezierig bij, maak de oefening dan niet af. Oefen met een vroeger en minder moeilijk stadium van dezelfde oefening en bouw de oefening opnieuw op. İn deze les is de cobra bijvoorbeeld erg moeilijk. Als u deze oefening niet gemakkelijk kunt doen, ga dan terug naar de eerste, of een tussenliggende cobra en werk de variaties door, waarbij u elke dag of elke twee dagen een moeilijker variatie oefent. Als u echter een nieuwe oefening, zoals het opdrukken, te moeilijk vindt, zoek dan in de voorafgaande lessen iets dat er op lijkt en oefen daarmee, tot de desbetreffende delen van uw lichaam lenig genoeg zijn om weer een stapje voorwaarts te doen. Denk er bovendien aan, dat u de oefeningen alleen maar zo goed mogelijk hoeft te doen. Betrekkelijk weinig mensen kunnen b.v. een perfecte boot maken, en eniğe seconden volhouden, tenzij ze geruime tijd yoga hebben beoefend. Dit betekent niet, dat het nutteloos is, als een oefening maar half goed wordt gedaan de voordelen zijn onmiskenbaar. Je kunt yoga niet gehaast doen, niet bij het onder de knie krijgen van een bepaalde oefening, noch bij het doorlopen van een cursus. De aanpak en de bewegingen zijn langzaam en gracieus. Yoga is nobel van karakter en het lichaam moet leren, zich aan te passen aan nieuwe bewegingen. Uiteindelijk zal uw geduld echter beslist beloond worden. Net als de vorige lessen is ook deze les voor zowel mannen als vrouwen ontworpen. De duur ervan is dertig minuten en u begint weer met de rusthouding.

DE RUSTHOUDİNG
Ga op uw rug liggen met uw voeten een beetje van elkaar. Houd uw armen naast uw lichaam met de handpalmen naar boven. Ontspan hoofd en nek. Voel bewust, hoe aile spiertjes in uw wangen zich ontspannen. Stelt u zich voor, dat een hand langzaam over uw haar strijkt en uw hoofdhuid masseert. Haal, zoals gewoonlijk, alleen adem door uw neus. Probeer lichaam en geest te ontspannen. Blijf zowel voor als na elke reeks oefeningen twee minuten zo liggen.

OPDRUKKEN
Maakt rug, armen en dijen sterker, en bips en dijen slanker. Hoe dichter uw voeten bij uw lichaam staan, des te gemakkelijker kunt u deze oefening doen. Probeer de afstand kleiner te maken, naarmate u deze oefening vaker doet.
1. Ga op uw rug liggen. Trek uw knieen op maar houd uw voeten plat op de grond. Zet uw handpalmen naast uw hoofd op de grond. Inademen.
2. Houd uw adem in en uw hoofd op de vloer. Druk uw handen omlaag en til uw lichaam van de grond. Vijf tellen volhouden. Kom langzaam terug naar de vloer. Uitademen.
Herhaal de oefening 2 keer.