Zaag ketting scherpen

Aarde en vuil maken een zaag bot; verwijder ze van het hout alvorens te gaan zagen. Scherp de zaagketting na iedere 4 uur gebruik.
Gebruik voor het aanscherpen een door de fabrikant aanbevolen ronde vijl en een vijlhouder die in de juiste hoek is ingesteld. Houd de ketting op haar plaats door de stelschroef aan te draaien of door een eventuele kettingrem te gebruiken. Begin met de tanden op het midden van het zwaard en werk van binnen naar buiten. Draai de ketting dan iets verder en scherp de volgende groep tanden. Twee of drie vijlstreken per tand zijn voldoende. Draai de vijl een slag als de helft van de ketting is geslepen.

Vijl na drie keer aanscherpen de dieptemallen (de ronde uitsteeksels aan de achterkant van de tandverbindingen). Gebruik daarvoor een speciaal hulpstuk en een platte vijl.

Maak alle mallen even hoog en rond de hoeken ervan af. Neem een kleinere maat vijl als een ketting is afgevijld tot de helft van de oorspronkelijke hoogte. Als de zaagtanden voortdurend geslepen moeten worden vervang de ketting dan volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Als het zwaard omkeerbaar is draai het dan na iedere 5 tot 10 uur zagen om.

Geef een reactie