Zaagbok

De hier beschreven, uitneembare zaagbok is gemakkelijk te maken en al even gemakkelijk op te bergen of mee te nemen. De twee delen ervan bestaan uit twee poten van 1,20 m lang (gemaakt uit balken van 5 X 15 cm) en twee verbindingslatten van 2,5 X 5 cm. De juiste lengte van de bovenste verbindingslat wordt gevonden door de dikte van één poot af te trekken van de maximale lengte van het te zagen brandhout.

Voor de onderste verbindingslatten tweemaal de pootdikte van die maximumlengte aftrekken.
Leg de poten op hun smalle kant en evenwijdig aan elkaar. Laat de onderste verbindingslat lijnen met de buitenkant van de poten en spijker de lat vast. Zorg dat beide verbindingen haaks zijn.
De bovenkant van de bovenste verbindingslat komt op :t 70 cm van de onderzijde van de poten. Aan de ene kant steekt de lat een centimeter of vier over de poot heen. Maak op dezelfde wijze het andere deel van de bok.

Monteer de zaagbok door de poten vanbeidedelen:t 75 cm uit elkaar te zetten en de frames zó tegen elkaar te laten leunen, dat aan beide zijden één poot steunt op het stukje overstekende lat van het andere gedeelte. Op zachte grond is geen verdere versteviging nodig om de bok bijeen te houden. Voor alle zekerheid kan men echter tussen beide poten een 75 cm lange ketting bevestigen.