Zelf gemaakt of kant-en-klaar gekochte bladerdeeg

Wie het leuk vindt kan bladerdeeg zelf maken, maar het is niet echt nodig. Kant-en-klaar gekocht bladerdeeg is gemakkelijk en goed van kwaliteit. Het is eenvoudig te verwerken: tot het uitrollen koel bewaren en ook voor het bakken even koel wegzetten, gedurende 10-15 minuten. Deegresten nooit tot een bal kneden, maar op elkaar leggen en nogmaals uitrollen. Gebruik voor het snijden altijd een zeer scherp mes, zodat de randen niet dichtgedrukt worden. De randen ook nooit met eierdooier besmeren; de deeglaagjes plakken dan op elkaar en het baksel zal niet rijzen.

Bladerdeegbaksels kunnen heel goed ingevroren worden. Ze worden dan op een stevige ondergrond apart ingevroren en daarna in diepvriesdoosjes gedaan. Voor het opdienen 5-10 minuten bakken in een oven op 200.C.

Kaasvlinders

Bereiding:

Het bladerdeeg uitrollen tot een rechthoekige plak van zo’n 4 cm dik en 15 cm breed. Een eierdooier loskloppen met zout en peper. Het deeg ermee bestrijken en het daarna bestrooien met geraspte kaas. De beide lengtezijden van de deeglap dan gelijkmatig naar het midden toe oprollen. De rol een beetje platdrukken en met een scherp mes in 1 cm dikke plakjes snijden. Deze met ongeveer 2 cm tussenruimte op een bakblik leggen, platdrukken en nogmaals met kaas bestrooien. Vers uit de oven zijn de kaasvlinders het lekkerst!Als voorbeeld van een eenvoudig doch zeer gewild borrelhapje geven we de bereiding van kaasvlinders. Deze knapperige hapjes doen het erg goed bij een glas wijn. Bovendien smaakt eigen baksel meestal beter en het geeft aan dat u graag wat moeite hebt gedaan om uw gasten te verwennen.