zelfonderzoek van de borsten

Alle vrouwen zouden, ongeacht hun leeftijd, eens per maand hun borsten moeten onderzoeken. Ontdekt men een onregelmatigheid dan is het verstandig een dokter te raadplegen. De meeste knobbeltjes zijn echter ongevaarlijk. De beste periode voor zelfonderzoek is de week na de menstruatie (of, in de menopauze, op een vaste dag van de maand).

Bekijk allereerst in de spiegel elke borst afzonderlijk. Let daarbij op zichtbare knobbeltjes, kuiltjes of verschillen in de weefselstructuur. Onderzoek ook de tepels om te zien of er iets onregelmatigs valt te constateren. Zijn de tepels symmetrisch of valt er één enigszins zijwaarts? Hef vervolgens beide armen op boven het hoofd en let op elke kleine zwelling.

Het bevoelen en betasten van de borsten is erg belangrijk bij het zelfonderzoek. Ga op bed liggen met een niet te dik kussen onder de rechterschouder. Leg de rechterhand achter het hoofd. Druk met de vingers van de rechterhand zachtjes op de rechterborst. Maak cirkelbewegingen van buiten af naar de tepel toe. Betast de borst in zijn geheel. Druk voorzichtig op de tepel om te voelen of alles correct is. Onderzoek de andere borst op dezelfde manier.