Zijde beschilderen

Het beschilderen van zijde is niet moeilijk en leidt al gauw tot verrassende resultaten. Zijde is in verschillende kwaliteiten te koop; het beste werkt u met glad materiaal (twill of crêpe de Chine voor wandversiering of sjaals; crêpe georgette en satijn voor kleding).
Behalve zijde hebt u ook een raam nodig, speciale verfstoffen voor zijde, stopmiddel, verdunner, flXeermiddel, verschillende kwasten en penselen (fijn, middel, grof). Er zijn verschillende soorten ramen in de handel. Begin met een eenvoudig, verstelbaar, houten raam. Was de zijde voor het gebruik om de appretuur te verwijderen. Verfstoffen voor zijde zijn gemakkelijk te mengen; met water of speciale verdunner kunnen alle kleuren lichter gemaakt worden.

Plak de latten van het raam met breed afdektape af. Bevestig één kant van de lap in de draadrichting strak op een lat: begin in de hoeken, zet daarna het midden vast en druk beurtelings rechts en links een punaise in. Doe hetzelfde aan de tegenoverliggende kant en de beide zijkanten.
Maak een tekening op papier, leg deze onder de zijde. Teken nu de oppervlakken en de lijnen van het motief af met een speciaal, met water uitspoelbaar stopmiddel. Zorg ervoor dat het stopmiddel helemaal in de zijde dringt en dat de contourlijnen goed aansluiten. Wacht met schilderen tot het stopmiddel door en door droog is.

Breng de verf in het midden van een afgebakend gedeelte op, ze vloeit vanzelf uit tot tegen de contourlijnen. Hoeken kunnen met een klein druppeltje verf worden bijgewerkt. Begin altijd met de lichtste kleur. Eventuele gaatjes in het stopmiddel kunnen gemakkelijk worden hersteld en later opgebrachte donkere kleuren bedekken de fouten van de lichte tinten. Spoel de penselen goed uit voor u met een nieuwe kleur begint.

Als het voltooide schilderwerk goed droog is, moet het gefixeerd worden. Strijk het flXeermiddel met een brede kwast gelijkmatig over de zijde. Laat het middel een uur inwerken; spoel dan de stof in ruim koud water. Hang de lap op een koele plaats te drogen en strijk hem terwijl hij nog vochtig is. De beschilderde stof is wasecht; de kleuren verschieten niet.