Zilver poetsen

Zilveren en verzilverde voorwerpen die niet regelmatig worden gepoetst, worden dof, zwart of gelig. Poets ze met zilverpoets om ze glanzend te houden. Bescherm de handen bij dit karwei met werkhandschoenen. Was zeer stoffige voorwerpen tevoren af.

Breng het zilverpoets met een zachte, droge doek in de lengte op de zilveren voorwerpen aan; gebruik een zachte borstel om bewerkt zilver te poetsen. Wrijf het daarna uit met een wollige, zachte doek; was het af en poets het glanzend droog met een linnen doek.

Wie een hekel heeft aan zilver poetsen kan de voorwerpen in noodgevallen met een speciaal metalen plaatje (te koop in de huishoudwinkeI) in kokend water leggen. Het zilver komt er dan glanzend uit te voorschijn, maar deze behandeling tast de polijstlaag aan -het zilver wordt dunner naarmate het vaker op deze wijze wordt schoon gemaakt. Het zilver slijt er flink van; poets het liever op de ouderwetse manier, met handkracht.

Iedereen die slechts weinig zilver hoeft te poetsen, bijvoorbeeld alleen sieraden, kan plezier hebben van een ‘zilverdoek’ (te koop bij de juwelier). Een zilverdoek is geïmpregneerd met zilverpoets en dient tegelijkertijd voor inen uitpoetsen.