De mens moet een zekere hoeveelheid zonnestralen op zich laten inwerken opdat het lichaam vitamine D kan vormen. Maar te langdurige blootstelling van de huid aan de zon of de lampen van een zonnebank kan zelfs tweedegraads brandwonden veroorzaken. Bij ernstige zonnebrand wordt het lichaam overdekt met grote waterige blaren die bij aanraking uiterst pijnlijk zijn. Er is bovendien altijd een gevaar van infectie van de blaren. Als het lichaam over een groot deel blaren door zonnebrand heeft, kan men koorts en een shock krijgen.
Zolang de huid na een zonnebrand nog gevoelig is, moet het slachtoffer de zon mijden. De pijn kan worden verlicht door kompressen die in koud water zijn gedrenkt of in vloeibare paraffme. Lotions en crèmes kunnen olie en vocht in de huid brengen.
Als de huid gaat genezen, gaat hij ook vervellen. Dat kan littekens veroorzaken. Wie regelmatig in de zon werkt, krijgt een droge, gerimpelde huid. In een tropisch klimaat kan dit, zij het sporadisch, tot huidkanker leiden.
Wil men goed bruin worden, maar zonnebrand vermijden, dan moet het eerste zonnebad niet langer dan 15 minuten duren. Langzaam kan men de tijd opvoeren. Men doet er verstandig aan niet midden op de dag te gaan zonnebaden, als de zon hoog aan de hemel staat. Het effect van de ultraviolette stralen, die het bruin veroorzaken, wordt dan nog verhoogd door de weerspiegeling van de stralen door water, zand of sneeuw. Men kan de kans op zonnebrand verkleinen door het gebruik van crèmes en lotions.