Zuinig autorijden

Zorg in de eerste plaats voor een goede conditie en een juiste afstelling van de motor. Regelmatig onderhoud spaart brandstoftosten. Probeer altijd zo rustig mogelijk te accellereren, vooral nàdat u heeft stilgestaan.

Schàkel zo snel mogelijk over in een hogere versnelling, maar zonder dat de motor zwaar wordt belast. Kijk vooruit: nadert u een opstopping, een stoplicht enz., neem dan al ruim van tevoren gas terug. Zet de motor af àls u langer dan een minuut moet stilstaan.

Houd op de snelweg een constante snelheid aan. Over het algemeen rijdt een auto bij 60-70 km per uur het zUinigst, maar dit is op de meeste autowegen een onveilige snelheid. Op snelwegen is een constante snelheid bij een toerental tussen 2000 en 3000 voor de meeste auto’s een zUinig, veilig tempo.
Controleer geregeld de bandenspanning, neem geen overtollige last (bagage, ongebruikte imperiaal) mee, houd tijdens het rijden zo mogelijk de ramen gesloten en laat de motor niet onnodig warm draaien. Zet de auto na een rit direct weer in de garage, àls u hierover beschikt. Zorg ervoor dat de motor in een goede conditie is en goed is afgesteld.

Houd het brandstofverbruik onder controle door bij te houden hoeveel kilometer u per tank aflegt.