Zweetvoeten

Zweetvoeten zijn een zeer veel voorkomende kwaal, waarvan de een alleen bij warm weer last heeft en de ander ook als het koud is. Het ongemak kan worden bestreden door de voeten ‘s morgens en ‘s avonds te wassen in lauwwarm water; niet in heet water want dit stimuleert de zweetklieren. Na het voetbad de voeten even in koud water houden.

Daarna grondig afdrogen met een ruige handdoek en behandelen met een deodorant. Ten slotte de voeten licht poederen met talkpoeder.

Eikebast
Een uitstekend middel tegen overmatige transpiratie is een eikebastextract. Eikebast is bij de drogist te koop. Kook 100 gram in 1 liter water totdat de helft van het water is verdampt. Voeg dit extract toe aan het voetbad. Regelmatig gebruik doet de zweetproduktie afnemen.

Trek ten minste tweemaal per dag schone kousen aan en draag zoveel mogelijk sandalen.
Zweet zelf heeft geen geur. Maar bepaalde bacteriën die altijd op de huid leven, zorgen voor de onaangename lucht die zweetvoeten verspreiden. De kwaal wordt nog erger als iemand schoeisel draagt dat de voeten belet te ademen, en in het bijzonder schoenen die geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van kunststof of rubber. Open sandalen kunnen in de zomer een oplossing zijn. Losse, geprepareerde binnenzooItjes met een geurabsorberende werking zijn verkrijgbaar bij c;ir6gisten en schoenwinkels.