Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een chronische aandoening tussen de tenen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel die welig tiert op warme, vochtige plaatsen zoals in zwembaden, waar veel mensen de kwaal oplopen. Er ontstaan kloven in de huid en blaren en schilfers tussen de tenen en soms op de voetzool. Veel zweten werkt nadelig in op de aandoening.

Normaal is zwemmerseczeem een onbelangrijke irritatie. Men kan het zelfs een hele tijd hebben zonder dat men er erg in heeft. Wanneer echter een schimmel van het type ringworm de voet geïnfecteerd heeft, kan de aandoening zich uitbreiden tot andere delen van het lichaam en daar een lastige uitslag veroorzaken. Ook kunnen kloven en blaren haarden worden van andere besmettingen. Als het verschijnsel niet verdwijnt, is behandeling nodig.

Van wezenlijk belang is een goede voetverzorging. Wrijf de schilferige of vochtige vervellingen voorzichtig af en droog de voeten. Bet ze met water waardoor een beetje massagealcohol is gemengd. Droog de voeten opnieuw en doe er talkpoeder op. Probeer ze zo lang mogelijk blootgesteld te houden aan de open lucht. Breng voor het naar bed gaan en ook na het opstaan een schimmeldodende zalf aan op de betrokken plaatsen. Doe iedere dag schone kousen of sokken aan. Wol en katoen zijn daarbij beter dan nylon. Draag in de zomer lichte, open schoenen.

Kaliumpermanganaat in een oplossing waarvoor de arts de sterkte dient aan te geven, kan goed zijn voor een voetbad wanneer de blaren etteren. Laat de voeten een kwartier in het warme bad weken, daarna afdrogen en een zalf met undecyleenzuur aanbrengen. Als de aandoening hardnekkig of lastig is, kan men het beste een arts raadplegen. Uitwendige behandeling is in de meeste gevallen succesvol.